Liczba wyników: 4185
Każdemu zdarza się czasem być sennym w pracy, zwłaszcza po obfitym obiedzie. Ale dla osób, których praca wymaga prowadzenia pojazdów lub pracy z ciężkim sprzętem, senność może być niezwykle niebezpieczna - jeśli nie wręcz śmiertelna. Aby chronić kierowców i operatorów maszyn przed niebezpieczeństwem zasypiania, na Uniwersytecie Kalifornijskim w Berkeley stworzono prototyp słuchawek dousznych, które wykrywają oznaki senności w mózgu.
Białko sojowe może znacząco zmniejszyć gromadzenie się tłuszczu i poziom trójglicerydów w wątrobie u otyłych pacjentów.
Osłabienie pamięci i innych zdolności myślenia to najpowszechniej znany skutek choroby Alzheimera. Jednak wiele osób z tą chorobą doświadcza również problemów ze zdrowiem psychicznym, takich jak pobudzenie, depresja, apatia i zaburzenia snu.
Zmniejszenie ilości kwasu foliowego w diecie może wspierać zdrowszy metabolizm u osób starszych.
Chociaż klęski żywiołowe mogą powodować straszne szkody w domach i infrastrukturze, okazuje się, że mogą sprzyjać poprawie relacji - np. zbliżyć do siebie pary małżeńskie, mówią uczeni z University of Texas w Austin.
Spadek poziomu potasu we krwi spowodowany przez leki moczopędne powszechnie przepisywane na nadciśnienie może być przyczyną ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2.
Tradycyjna chińska pasta ziołowa znana jako Xiao Chuan lub XCP może pomóc zmniejszyć zimowe zaostrzenia przewlekłej obturacyjnej choroby płuc (POChP). Pasta jest stosowana w leczeniu trudności z oddychaniem w Chinach od ponad tysiąca lat.
W naszej kulturze rzadko kto chodzi po domu w butach. W niektórych krajach jest to jednak standard. Okazuje się, że ma to swoje zalety - chodzenie po domu boso, w skarpetkach lub luźnych kapciach może sprzyjać upadkom wśród osób starszych.
Trening uważności może doprowadzić do doświadczenia odcieleśnienia i jedności - tak zwanych odmiennych stanów świadomości. Takie doświadczenia mogą być bardzo pozytywne, nie zawsze jednak tak się dzieje.
Odkryto nowy możliwy sposób leczenia alergii pokarmowych za pomocą inuliny, naturalnie występującego błonnika roślinnego powszechnie stosowanego jako suplement, dodawanego do napojów gazowanych i innych produktów, stosowanego jako zamiennik słodzików.