Liczba wyników: 3866
Utrzymanie zdrowego poziomu żelaza we krwi może być kluczem do lepszego starzenia się i dłuższego życia.
Szacuje się, że 30 proc ludzi doświadcza bezsenności, a nowe badanie przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Columbia sugeruje, że częściowo można za to winić dietę.
Terapia światłem może pomóc poprawić nastrój osób zmagających się z sezonowym zaburzeniem afektywnym (seasonal affective disorder, SAD) podczas krótkich zimowych dn., Dotychczas nie było wiadomo, jak dokładnie ta terapia działa. W badaniach na myszach ustalono teraz, że korzystne efekty terapii światłem wynikają z aktywacji genu zegara dobowego Period1 w części mózgu odpowiadającej za nastrój i cykle snu oraz czuwania.
Dieta bogata w tłuste ryby była znacznie skuteczniejsza w zmniejszeniu ataków migrenowych i osłabieniu intensywności bólu w porównaniu do diety obfitującej w oleje roślinne.
Pacjenci z łagodną formą zakażenia COVID-19 doświadczają znacznie zwiększonego, trwalszego osłabienia poczucia smaku i węchu. Dotyczy to również przedłużających się duszności. Szczególnie dotknięte tymi objawami są kobiety i osoby starsze.
Niewielkie ilości czekolady zjedzone rano mogą obniżyć poziom cukru we krwi i wspomóc organizm w spalaniu tłuszczu.
Ćwiczenia poznawczo-motoryczne pomagają w walce z chorobą Alzheimera i demencją. Eksperci z Politechniki Federalnej w Zurychu (ETH Zurich) opracowali platformę treningową, która ma wesprzeć pacjentów w walce o dłuższe samodzielne funkcjonowanie.
Złamane kości u osób starszych zwiększają ryzyko przedwczesnej śmierci nawet przez 10 kolejnych lat.
Nadciśnienie tętnicze nazywane jest często cichym zabójcą - i nie bez powodu. Nie boli, a nieleczone czyni szkody, które po latach przyczyniają się do zawału serca, udaru mózgu, niewydolności nerek czy utraty wzroku. Ale nie musi tak być - wystarczy wprowadzić w życie kilka zasad, które pomogą utrzymać wyniki ciśnienia tętniczego w normie, co w dobie pandemii jest szczególnie ważne.
Lekarze ostrzegają przed nadmiernymi ilościami sorbitolu, słodzika szeroko stosowanego w produktach „bezcukrowych", takich jak guma do żucia i niektóre słodycze.
Serce w doskonałej formie: ziołowe wsparcie dla układu krążenia