Liczba wyników: 2209
Stosowanie diety śródziemnomorskiej przekłada się na lepsze funkcje poznawcze.
Wyższy poziom dwutlenku azotu w powietrzu może mieć związek z dużą liczbą zgonów z powodu Covid-19, mówią uczeni z Uniwersytetu Marcina Lutra w Halle i Wittenberdze (MLU).
Kwarantanna i praca z domu sprzyja podjadaniu, bo sięgamy po jedzenie z bardzo różnych powodów, nie tylko wtedy, kiedy jesteśmy głodni. Warto jednak pomyśleć, zanim się weźmie coś do jedzenia poza wyznaczonymi posiłkami, dzięki temu łatwiej jest kontrolować wagę.
Przeanalizowano dane 85 osób, które zmarły na COVID-19 we wczesnych stadiach epidemii. Ustalono, że większość tych pacjentów cechowała się kilkoma wspólnymi czynnikami.
Brak mobilności jest bardzo dokuczliwy i wielu ludzi tęskni za zwykłą aktywnością. Jeśli, pomimo ograniczeń, ktoś wybiera się na spacer lub biegi, czy do sklepu, powinien mieć świadomość, że konieczne jest zachowanie odpowiedniej odległości od innych ludzi.
W nowym badaiu odkryto, że połowa pacjentów z łagodną formą COVID-19 ciągle była zakażona koronawirusem przez okres do ośmiu dni po ustąpieniu objawów, co oznacza, że przez ten czas mogła jeszcze zarażać inne osoby.
Złogi amyloidowe charakterystyczne dla choroby Alzheimera rozwijają się również w mózgach osób chorujących na bezdech senny.
Warto jeść sojowe produkty, dzięki temu można lepiej zadbać o serce.
Strata współmałżonka to jedno z najtragiczniejszych i najtrudniejszych doświadczeń. Oznacza bardzo wysoki stres , silne negatywne emocje i na różne sposoby może wpływać na zdrowie. Okazuje się, że jednym z efektów wdowieństwa mogą być problemy poznawcze.
Obecny wybuch epidemii koronawirusa jest największym wyzwaniem dla świata od czasu drugiej wojny światowej, ostrzegł António Guterres, Sekretarz Generalny ONZ.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami