Liczba wyników: 14361
Coraz więcej lekarzy zaleca pacjentom ćwiczenia zamiast leków, bo okazuje się, że odpowiednio dobrane i regularnie wykonywane treningi mogą dawać tak silne efekty jak medykamenty.
Jeśli chcesz poprawić swój metabolizm, sięgnij po orzechy, np. laskowe i włoskie.
Nie przesiaduj na kanapie. Aktywność fizyczna da ci wiele korzyści - osłabi ryzyko wielu chorób, poprawi kondycję i figurę, da satysfakcję, a także odmłodzi mózg, nawet o 10 lat.
Nasze sznase na długowieczność zależą od wielu czynników. Geny są jednym z nich, ale to nie wszystko. Nasz styl życia w istotnym stopniu przekłada się na prawdopodobieństwo osiągnięcia sędziwego wieku. Jednym z jego elementów jest dieta. Uczeni odkryli, że japoński styl odżywiania się daje większe szanse na świętowanie setnych urodzin.
Po przerwie zimowej designerskie meble powracają na dziedziniec wiedeńskiej Dzielnicy Muzeów. To znak, że zaczyna się wiosna i można będzie nie tylko zwiedzać liczne wystawy w pobliskich muzeach, ale też zrelaksować się po zwiedzaniu na kolorowych, futurysycznych meblach na wewnętrznym dziedzińcu.
Przez ostatnie kilkadziesiąt lat jajka miały poważne problemy wizerunkowe. Zarzucano im, że w istotnym stopniu podnoszą nam poziom cholesterolu we krwi, przyczyniając się do rozwoju miażdżycy. Zbliża się Wielkanoc, pora więc rozwiać wątpliwości. Prezentujemy fakty i mity na temat jajek.
Czy wiesz, że 100 g groszku konserwowego, który dodajemy do sałatki jarzynowej ma 90 razy więcej soli niż 100 g groszku świeżego? Czy wiesz, że 100 g wędliny, która będzie gościła na wielkanocnym stole zawiera 21 razy więcej soli niż 100 g świeżego mięsa, które wystarczyłoby oprószyć ziołami i upiec? Spożycie soli w Polsce jest trzykrotnie wyższe niż zalecane, tymczasem ilość potraw, którą spożyjemy przy świątecznym stole będzie kilkukrotnie większa niż na co dzień. Ile soli zjemy i jak bardzo możemy sobie zaszkodzić?
Nowe badania wskazują, że dieta bogata w witaminę C istotnie zmniejsza ryzyko zaćmy.
„Marzysz o płaskim brzuchu? Zrezygnuj z glutenu!” – przekonują poradniki. Dieta bezglutenowa robi zawrotną karierę, przez co przechodzą na nią także ludzie, którzy wcale nie cierpią na celiakię czy alergię. Chwalą się oni za to tym, że zmiana sposobu odżywiania pomogła im schudnąć, dodała energii czy poprawiła stan cery. Razem z dietetykiem sprawdziliśmy, czy to rozwiązanie rzeczywiście korzystne dla wszystkich, a może kolejna sezonowa, w dodatku niebezpieczna dla zdrowia moda.
Kobiety częściej cierpią z powodu niedoboru snu. To dlatego, że potrzebują go więcej, a nie zawsze są w stanie dobrze sie wyspać.
Serce w doskonałej formie: ziołowe wsparcie dla układu krążenia