Liczba wyników: 2780
W Polsce na cukrzycę choruje co 3-4 osoba w wieku powyżej 65 lat. Podobna lub nawet większa jest liczba osób ze stanem przedcukrzycowym. Ratunkiem w początkowej fazie cukrzycy lub przy nadciśnieniu może być dieta DASH.
Prawie jedna czwarta Polaków po 35. roku życia nie wie, jaki ma poziom cholesterolu, a niespełna 8% przyznaje, że ma powyżej normy. Tymczasem wg danych epidemiologicznych aż 61% dorosłych Polaków (16 mln) ma podwyższone stężenie cholesterolu lub przyjmuje z tego powodu leki.
Jesień, choć piękna, bywa i zdradliwa. Gdy dni stają się coraz chłodniejsze, łatwiej o przeziębienie. Jak wzmocnić organizm, aby uniknąć infekcji? Warto wprowadzić modyfikacje w diecie, nie rezygnować z aktywności fizycznej oraz dbać o odpowiednią ilość snu, by cieszyć się wzmocnioną odpornością przez cały sezon.
Wystartowała 6 edycja kampanii „W trosce o seniorów”. Tym razem pod patronatem Polskiego Towarzystwa Urologicznego oraz Instytutu Żywności i Żywienia. Kampanię wspiera Halina Frąckowiak, która dzieli się swoją receptą na czerpanie radości ze zwykłej codzienności.
Bóle brzucha i zaburzenia rytmu wypróżnień są częstymi objawami wielu dolegliwości. Od pozornie niegroźnych – niestrawności i biegunki, po poważniejsze stany zapalne. Zespół jelita drażliwego (ang. irritable bowel syndrome – IBS) jest najczęstszą przewlekłą chorobą jelita cienkiego i grubego – szacuje się, że cierpi na nią nawet 20 proc. populacji. Chociaż nie wiąże się z groźnymi powikłaniami, potrafi znacznie obniżyć komfort życia. W łagodzeniu dolegliwości związanych z IBS pomocne mogę być świadomie wybierane probiotyki.
Powstają najczęściej w wyniku oparzeń, wypadków i operacji. Potrafią narazić na dyskomfort bez względu na wiek i płeć. Niechciane pamiątki na skórze, czyli blizny – czy są metody, żeby się ich pozbyć raz na zawsze?
Brak ruchu, stres, nieprawidłowa dieta, używki – to główni winowajcy, odpowiedzialni za problemy kardiologiczne Polaków. W dzisiejszym artykule skupimy się na odżywianiu, okazuje się bowiem, że nasze serce nie może żyć przede wszystkim bez magnezu i potasu – a szacuje się, że ponad 60% z nas cierpi na niedobory przynajmniej jednego z tych pierwiastków.
Prawie 55 proc. przebadanych e-konsumentów z 31 państw zadeklarowało, że robi zakupy online w zagranicznych sklepach. Klienci najczęściej szukają tam ubrań i butów (68 proc.), elektroniki (53 proc.) oraz zabawek i akcesoriów hobbystycznych (53 proc.). Coraz więcej osób płaci za pośrednictwem telefonu lub tabletu – w niektórych krajach to prawie połowa wartości wszystkich transakcji internetowych.
Na naszą sylwetkę oraz ryzyko rozwoju chorób wpływa nnie tylko to, co jemy, ale także to, kiedy spożywamy posiłki. Z nowych badań na myszach wynika, że dostęp do jedzenia w czasie ograniczonym do dziesięciu godzin może pomóc w osłabieniu ryzyka cukrzycy oraz otyłości.
Życie w długotrwałym stresie sprawia, że nasz organizm zaczyna odmawiać posłuszeństwa. Ciało szwankuje, zawodzi psychika, cierpimy na bezsenność, niekiedy doświadczamy depresji. Do tych objawów mogą dołączyć inne niepokojące symptomy, np. kołatanie serca, bóle w klatce piersiowej czy wzrost ciśnienia krwi. Przewlekły stres jest jedną z przyczyn zawału serca.