Liczba wyników: 3273
Codzienne jedzenie około połowy miseczki orzechów włoskich w okresie dwóch lat obniżyło poziom cholesterolu LDL o niskiej gęstości, czyli tzw. „złego cholesterolu" i zmniejszyło liczbę całkowitych cząstek LDL i małych cząstek LDL u osób starszych.
Codzienna filiżanka kawy (a nawet trzy!) wiąże się z niższym ryzykiem udaru mózgu i śmiertelnej choroby serca.
Uczucie niepokoju może kierować naszą uwagę i pamięć na to, co nadprzyrodzone, np. bogów, mówią uczeni z University of Otago.
Gdy jest się zdenerwowanym, nad górną wargą gromadzi się pot - to reakcja przewodnictwa skóry (SCR), czyli naukowa zmiana aktywności mechanizmów pocenia się. Dzięki temu też można monitorować stres i pomagać w jego osłabieniu.
W ramach badania Global Burden of Disease monitorowano trendy w spożyciu 15 składników żywieniowych w latach 1990-2017 w 195 krajach. Okazuje się, że ludzie w prawie każdym regionie świata mogliby skorzystać na zrównoważeniu diety.
Dobre nawodnienie przez całe życie może zmniejszyć ryzyko wystąpienia niewydolności serca.
Od dawna uważa się, że zaawansowany wiek oznacza znaczny spadek naszych zdolności umysłowych. Nowe badania z Georgetown University Medical Center podają jednak zaskakująco dobre wiadomości.
Interakcje społeczne, które dostarczają nam wsparcia, są ważne dla powstrzymania osłabienia zdolności poznawczych, jakie zachodzą podczas starzenia się mózgu.
Osłabieniu funkcji poznawczych towarzyszy szybsze tempo utraty masy kostnej. W pięcioletnim okresie pogarszania się funkcji poznawczych zwiększa się ryzyko złamań u kobiet.
Nadwaga powoduje depresję i osłabia samopoczucie. Na taki efekt mogą mieć wpływ zarówno czynniki społeczne, jak i fizyczne.