Liczba wyników: 5036
Zanieczyszczenie środowiska, palenie papierosów, niewłaściwa dieta, życie w ciągłym stresie oraz spożywanie alkoholu to niektóre z przyczyn zaburzeń procesu usuwania toksyn z organizmu.
Ostatnie badania pokazały, że dieta bogata w ryby chroni przed zwyrodnieniem plamki żółtej, choroby związanej z wiekiem podeszłym i mogącej prowadzić do utraty wzroku.
Pozostawanie w pozycji siedzącej przez dłuższy czas może podnieść ryzyko chorób serca i cukrzycy. To nie żart - styl życia znacznie wpływa na nasze zdrowie. Jeśli masz siedzącą pracę i trudno ci się ruszyć z kanapy w wolnym dniu, to źle oddziałuje na stan twojego zdrowia.
Choroba dziąseł jest istotnym czynnikiem ryzyka zespołu metabolicznego, grupy schorzeń zwiększających ryzyko chorób serca i cukrzycy.
Jeśli producenci zmniejszą ilość cukru w napojach, może znacznie obniżyć częstość występowania nadwagi, otyłości i cukrzycy typu 2.
Naturalny ekstrakt z nieprażonych ziaren kawy może być pomocny w walce z niekontrolowanym poziomem cukru we krwi charakterystycznym dla cukrzycy.
Wśród wielu osób panuje mit, że cukier trzcinowy jest znacznie zdrowszy niż cukier biały. Cukier jest w zasadzie czystą sacharozą. Powstaje w procesie rafinacji, czyli oczyszczania melasy – ciemnobrązowego syropu, którego znaczny udział stanowi dwucukier sacharoza. W zależności od stopnia rafinacji otrzymywany jest różny rodzaj cukru. Im cukier mniej oczyszczony, tym ma ciemniejszą barwę. Jednak należy podkreślić, że wartość energetyczna cukru białego i brązowego jest praktycznie taka sama.
Już kilka kilogramów nadwagi skutkuje znacznym wzrostem ryzyka problemów z sercem lub rozwoju cukrzycy.
Regularna aktywność fizyczna istotnie zmienia profil metabolitów organizmu, co wiąże się z niższym ryzykiem cukrzycy typu 2.
Wczesna menopauza może zwiększyć ryzyko cukrzycy typu 2. Prawdopodobieństwo to jest tym wyższe im krótszy jest okres reprodukcyjny, odkryli naukowcy.
Serce w doskonałej formie: ziołowe wsparcie dla układu krążenia