Liczba wyników: 3293
Codzienne picie herbaty rumiankowej podczas posiłków może pomóc w zapobieganiu powikłaniom cukrzycy, które obejmują utratę wzroku, uszkodzenie nerwów i zaburzenia pracy nerek, mówią naukowcy z Japonii i Wielkiej Brytanii.
Ubiegły sezon grzybowy był bardzo udany i jeśli część zasuszyliście lub zamarynowaliście, dodawajcie grzyby do przygotowywanych posiłków - pomagają obniżyć ryzyko raka, mówią eksperci z Penn State.
Osoby o rudych włosach (ale także zwierzęta z rudą sierścią) wykazują mają niższą wrażliwość na odczuwanie określonych rodzajów bólu, mówią pracownicy Massachusetts General Hospital (MGH).
Gdy ludzie doświadczają mniej stresu, rzadziej sięgają po niezdrowe jedzenie, takie jak fast food.
To, jak o siebie dbamy, ma wpływ nie tylko na nas samych, ale i na nasze dzieci, wnuki i kolejne pokolenia. Dziecko, którego babcia paliła, gdy była w ciąży z jego matką, ma dwukrotnie większe ryzyko zachorowania na astmę niż wnuki niepalących babć.
Sproszkowane kakao podawane myszom karmionym produktami wysokotłuszczowymi pomogło osłabić choroby wątroby u tych gryzoni.
Jak zapewniają badacze z McMaster University, masaż regeneruje mięśnie, już 10 minut takiego zabiegu zmniejsza stan zapalny.
Regularna aktywność fizyczna w połączeniu z dietą obejmującą owoce, warzywa i inną zalecaną żywność, może być kluczem do osiągnięcia optymalnego zdrowia kardiometabolicznego w późniejszym życiu.
Dieta wysokotłuszczowa może aktywować reakcję serca, która powoduje destrukcyjny wzrost tego organu i prowadzi do większego ryzyka zawału serca.
Jedzenie średnio 25 gramów przetworzonego mięsa dziennie (odpowiednik jednego plastra bekonu) wiąże się z 44-procentowym wzrostem ryzyka zachorowania na demencję.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami