Liczba wyników: 9200
U ludzi, którzy jedzą dużo produktów o wysokim indeksie glikemicznym (np. biały chleb, ziemniaki i inne produkty, które szybko uwalniają energię do krwiobiegu) notuje się dużo większe ryzyko rozwoju zaćmy, dowodzą australijskie badania, których wyniki opublikowano w American Journal of Clinical Nutrition.
Czekolada to jeden z tych produktów, które posiadają walory smakowe a jednocześnie korzystnie wpływają na zdrowie. Warunkiem tej ostatniej właściwości czekolady jest oczywiście umiar w jej spożywaniu.
Najczęstszą przyczyną domowych i rodzinnych kłótni są sprawy codzienne, podział obowiązków domowych, błahostki a także różnice zdań oraz poglądów - wynika z badania zrealizowanego przez CBOS. W dalszej kolejności przedmiotem sporów są kwestie finansowe. Obecnie wyraźnie rzadziej niż siedem lat temu Polacy kłócą się o pieniądze, a częściej o podział obowiązków domowych oraz sprawy życia codziennego.
Zanim zdecydujesz się na wybór cukru lub słodzika, przejrzyj informację na temat tych produktów, by móc podjąć rzetelną decyzję.
Choroba Alzheimera kojarzona jest głównie z utratą pamięci. Nie należy jednak lekceważyć innych niepokojących objawów, które narastają dużo wcześniej niż samo głębokie otępienie. Specjaliści przestrzegają: im wcześniej zostanie wdrożone leczenie, tym dłuższy jest czas dobrego funkcjonowania chorego.
W tym roku hospicja otrzymają z Narodowego Funduszu Zdrowia niespełna 280 milionów złotych. To zbyt mało, by zapewnić leczenie potrzebującym - uważają przedstawiciele hospicjów. Ks. Marek Kujawski z Hospicjum Królowej Apostołów w Radomiu mówi nawet, że tak niskie wsparcie jest kpiną z człowieka. Z kolei dr Jadwiga Panek-Lenartowicz z hospicjum O. Pio w Radomiu powiedziała, że nie można oszczędzać na ludziach chorych, szczególnie umierających.
Według sondażu przeprowadzonego przez Instytut Badań Rynkowych i Społecznych, Polacy nie znają zbyt dobrze właściwości zdrowotnych masła orzechowego. Powszechne jest m.in. przekonanie, że produkt ten jest tuczący. Jak to wygląda w rzeczywistości?
Ograniczanie w diecie ilości słonych produktów, takich jak wędliny czy chleb, może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka żołądka, informuje World Cancer Research Fund (WCRF).
Unia Europejska zarejestrowała w w rejestrze gwarantowanych tradycyjnych specjalności nazwę „kabanosy”. Obecnie 9 polskich produktów zostało zarejestrowanych w kategorii Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.
Gdy boli staw, odruchowo staramy się go oszczędzać - mimo że wcale nie zmniejsza to dolegliwości. Dodatkowo nieużywany staw sztywnieje i każdy ruch staje się jeszcze bardziej bolesny. Najważniejsze więc jest złagodzenie bólu i odpowiednie leczenie chorego stawu, by móc znowu nim poruszać.