Liczba wyników: 5512
Statyny są powszechnie zalecanym lekiem zapobiegającym zdarzeniom sercowo-naczyniowym poprzez obniżenie poziomu cholesterolu w układzie krwionośnym. Naukowcy z Karolinska Institutet w Szwecji odkryli, że leczenie statynami może też zmniejszyć ryzyko śmierci z powodu Covid-19.
Wiele ludzi z rdzennych społeczności na całym świecie prowadzi bardzo satysfakcjonujące życie, mimo że mają bardzo mało pieniędzy. Jak ustalono na Universitat Autònoma de Barcelona, wiele społeczeństw o bardzo niskich dochodach pieniężnych ma wyjątkowo wysoki poziom zadowolenia z życia, porównywalny do społeczeństw państw zamożnych.
Chirurgia bariatryczna pomaga skuteczniej kontrolować nadciśnienie tętnicze u osób z otyłością i problemami z monitorowaniem nadciśnienia w porównaniu z samymi lekami na tę dolegliwość.
Większa gotowość do wybaczanie sobie własnych niedociągnięć w związku romantycznym może przekładać się na wyższe poczucie szczęścia w parze.
Umiejętność wygodnego przejścia jednego kilometra może pomóc w przewidywaniu ryzyka złamania. Już samo zapytanie pacjenta o ograniczenia chodu mogłoby pozwolić lekarzom na zidentyfikowanie osoby wymagające dalszych badań stanu kości, uważają medycy z Garvan Institute of Medical Research.
Sok pomidorowy może zabić Salmonellę Typhi i inne bakterie, które szkodzą zdrowiu układu trawiennego i dróg moczowych. Salmonella Typhi to śmiercionośny patogen specyficzny dla człowieka i wywołujący dur brzuszny.
Przyjmowanie leków na nadciśnienie zgodnie z zaleceniami pomogło nawet najsłabszym osobom starszym żyć dłużej, a u najzdrowszych seniorów odnotowano największy wzrost przeżywalności.
Przekonania danej osoby związane z używkami mogą wpływać na aktywność jej mózgu i reakcje behawioralne w sposób porównywalny z zależnymi od dawki efektami farmakologicznymi.
Niskowęglowodanowe diety składające się głównie z białek i tłuszczów pochodzenia roślinnego oraz zdrowych węglowodanów, takich jak produkty pełnoziarniste, przekładają się na wolniejszy długoterminowy przyrost masy ciała w porównaniu z niskowęglowodanowym jadłospisem składającym się głównie z białek i tłuszczów zwierzęcych oraz niezdrowych węglowodanów.
Zawierająca 2-3 porcje (250 g) świeżej, chudej wieprzowiny tygodniowo, dieta śródziemnomorsko-wieprzowa (Med-Pork) przydaje korzyści poznawczych, a jednocześnie zaspokaja gusta smakowe i skutkuje znacznie niższą emisją gazów cieplarnianych niż produkcja wołowiny.