Liczba wyników: 10569
Od kilku tygodni w Europie surowe warzywa wzbudzają obawy konsumentów. Wiadomo już, że źródłem zakażenia bakterią Escherichia coli w Niemczech były kiełki z ekologicznych upraw. Pierwsze podejrzenia padły jednak na hiszpańskie ogórki, przez co klienci zaczęli unikać produktów żywnościowych, które przed spożyciem nie są poddawane obróbce termicznej. Dodatkowo Rosja nałożyła embargo na warzywa z Unii Europejskiej, co niekorzystnie wpływa zarówno na sytuację ekonomiczną producentów, jak i na nastroje społeczne w krajach Unii. Czy tej sytuacji można było uniknąć? Jak mogło dojść do zakażenia i na czym polegają badania żywności, wyjaśniają eksperci z Laboratorium Żywnościowego TÜV Rheinland Polska.
Wybory parlamentarne coraz bliżej, a w nich największą rolę odgrywają „lokomotywy” wyborcze. Co o liderach partii politycznych pisze polska prasa? Który z nich stoi na lepszej pozycji przed elekcją? Czym różni się przekaz poszczególnych tytułów? „Press-Service Monitoring Mediów” wydał kolejny raport z badania „Scena Polityczna”, zawierający odpowiedzi na te pytania.
We współczesnym świecie wytworzenie produktów spożywczych bez stosowania jakichkolwiek substancji dodatkowych jest mało realne. Z jednej strony obawiamy się, iż spożycie w nadmiarze chemicznych dodatków do żywności może nam zaszkodzić, z drugiej - stawiamy coraz większe wymagania przed producentami dotyczące jej dostępności, bezpieczeństwa, zróżnicowania, funkcjonalności i wygody użycia. Jedną z bardziej kontrowersyjnych i ciągle dyskutowanych substancji są konserwanty, uważane za niepożądane dodatki chemiczne.
Helen Mirren nie stroni od plaż dla nudystów. 65-letnia aktorka twierdzi, że publiczne obnażanie się w przeznaczonych do tego miejscach to ciekawe doświadczenie.
Jeśli wskaźnik masy ciała (BMI) jest na poziomie pomiędzy 25,0 a 29,9, oznacza zwykle nadwagę. Warto kontrolować ten wskaźnik tym bardziej, że 46% Polaków ma problemy z nadwagą, bądź cierpi na otyłość, a prawie 18% przynajmniej raz w życiu próbowało schudnąć.
Kupujemy coraz więcej literatury i płyt bez wychodzenia z domu - to wniosek z badania rynku przeprowadzonego przez Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów. W latach 2006-2009 wartość zakupów książek przez Internet zwiększyła się z 99 do ponad 225 mln zł, co oznacza wzrost o ponad 127 proc. Sprzedaż muzyki na nośnikach tradycyjnych z 22 do niemal 50 mln zł. W obu przypadkach największy wzrost miał miejsce w 2007 roku.
Anty-rakotwórcze działanie czarnej herbaty zostało potwierdzone i wyjaśnione przez nowe badania. Herbata, zarówno jej najpopularniejsza odmiana, jak i te rodzaje, które niedawno zostały „odkryte" w naszym rodzimym kraju, ma wiele prozdrowotnych właściwości. Teraz uczeni zbadali, jaki związek tego popularnego napoju wspomaga niszczenie i kurczenie się komórek nowotworowych.
Otręby owsiane i zawarty w nich błonnik pokarmowy mają bardzo ważne znaczenie dla kondycji naszego organizmu. Błonnik zapobiega wielu chorobom układu pokarmowego i jest istotnym elementem wspomagającym zrzucanie zbędnych kilogramów. Można jednakże połączyć przyjemne z pożytecznym i wkomponować otręby w ciekawe i oryginalne dania, zamiast spożywać je same czy z jogurtem.
Katastrofy naturalne i antropogeniczne zdarzają się coraz częściej. Jest to związanie ze zmianami klimatycznymi, a także z działalnością człowieka, która nie jest obojętna dla środowiska naturalnego. Nie ma to znaczenia, w którym miejscu żyjemy: czy jest to wieś, małe miasto czy aglomeracja. Nieszczęście może zdarzyć się wszędzie, a naszym obywatelskim obowiązkiem jest zareagować, pomóc sobie i innym w obliczu zagrożenia.
Według badań przeprowadzonych przez Instytut Turystyki w pierwszym kwartale 2011 roku o jedną czwartą wzrosła liczba wyjazdów krajowych w stosunku do roku poprzedniego. Coraz częściej również decydujemy się na organizowanie wyjazdów krajowych we własnym zakresie - aż 91 procent z nas wybiera taki właśnie sposób spędzania wakacji.