Liczba wyników: 10569
Dziś ilekroć kupuje się ser, czekoladę, czy wędlinę, trudno mieć pewność czy nabywany produkt jest właśnie tym, czego się oczekuje. Artykuł nazwany czekoladą miewa niewielkie ilości kakao, wędliny zawierają nadmiar wody, a ser może być zrobiony z tłuszczu. Aby chronić konsumentów, Unia Europejska wprowadza nowe zasady etykietowania.
Zadowolenie z życia nie tylko podnosi jego jakość, może być także dobre dla serca. To odkrycie z nowych badań, które obejmowały prawie 8000 brytyjskich urzędników w średnim wieku 49 lat.
Latem, gdy temperatury rosną, chętniej jemy lody, sorbety, pijemy mrożone kawy i zimne napoje. Jednak nie wszyscy mogą beztrosko delektować się orzeźwiającymi smakołykami. Niemal połowa ludzi na całym świecie odczuwa dyskomfort podczas spożywania zimnych lub gorących potraw spowodowany nadwrażliwością zębów. Ty też jesteś w tej grupie? Nie martw się. Są sposoby, by szybko wyleczyć tę dolegliwość.
Jak nowe technologie mogą nam pomóc w zarządzaniu czasem? Aby twórczo działać, pracować oraz rozwijać się, trzeba pamiętać szczególnie o czasie wolnym i to właśnie z niego czerpać energię.
Kto chce przeciwdziałać fizycznym i psychicznym skutkom starzenia się, powinien spróbować jeść więcej jagód. Owoce te zawierają silne przeciwutleniacze, które pomagają pochłaniać wolne rodniki mające wpływ na rozwój wielu chorób i przyspieszenie procesu starzenia się. No i jagody doskonale smakują, więc nie trzeba nikogo przekonywać, by próbował przygotowywać posiłki i desery z ich dodatkiem, bądź na ich bazie.
Pięcioprocentowa, najwyższa od 10 lat inflacja w Polsce powoduje, że na 10 000 zł tracimy 476 zł. Jak obronić swoje oszczędności przed szkodliwym wzrostem inflacji, tak aby nie tylko nie stracić, ale także zarobić? Na te pytania odpowiadają eksperci Związku Firm Doradztwa Finansowego (ZFDF).
Oleje i oliwy to nieodłączne składniki każdego dania z makaronem, dressingu czy ciasta. Najczęściej tradycyjnie używane na naszych stołach są oleje z rzepaku, słonecznika czy soi. Coraz częściej jednak - nie tylko w związku ze wzrostem popularności światowych kuchni - sięgamy po inne oleje i oliwy. Mają nie tylko wyjątkowy smak, lecz także właściwości zdrowotne - polecają je zarówno dietetycy, jak i lekarze.
Starsze kobiety, które przyjmują odpowiednie ilości witaminy D3, mogą mieć większe szanse na dłuższe życie, wynika z nowego przeglądu badań. Przegląd 50 badań klinicznych z udziałem ponad 94.000 osób w starszym wieku wykazał, że u losowo wybranych kobiet zażywających witaminę D3, zanotowano sześć procent więcej szans na przeżycie w ciągu dwuletniego okresu badań.
Świat mody na wiele lat zapomniał o dojrzałych kobietach. Najwięksi kreatorzy prześcigali się w pomysłach na wizerunek, ale niemal zawsze chodziło o młodą dziewczynę, która dzięki odpowiedniemu strojowi i makijażowi miała stać się wzorem dla wszystkich pań pragnących uważać się za atrakcyjne. Dojrzale kobiety stanowią dziś jednak znaczną siłę i domagają się uwagi. Nie chcą rezygnować z ciekawego, intrygującego i szykownego wizerunku - kreatorzy wreszcie musieli je zauważyć. Na czele promocji nowego trendu stoi m. in. Helen Mirren.
W ubiegłym roku tylko we Francji, Hiszpanii, Niemczech, Szwecji, Wlk. Brytanii i Włoszech odnotowano około 2,5 mln nowych złamań niskoenergetycznych kości, jak czytamy w najnowszym raporcie Międzynarodowej Fundacji Osteoporozy (IOF), przygotowanym we współpracy z Europejską Federacją Przemysłu i Stowarzyszeń Farmaceutycznych (EFPIA). Raport dostarcza obszernych informacji o tym, jak bardzo niedoszacowane jest obciążenie tym niedomaganiem fizycznym na kontynencie. Zaprezentowany w czasopiśmie Archives of Osteoporosis raport "Osteoporoza: obciążenie, zapewnienie opieki zdrowotnej i możliwości w Unii Europejskiej" (Osteoporosis: Burden, healthcare provision and opportunities in the European Union) analizuje dwa kluczowe czynniki w osteoporozie i złamaniach osteoporotycznych w Europie - epidemiologię i ekonomię zdrowia.