Liczba wyników: 12139
Zgodnie z zaleceniami dietetyków, osoba dorosła powinna dostarczać do organizmu ok. 2,5 litra płynów dziennie. Jednak latem, kiedy temperatury robią się coraz wyższe, zwiększa się ilość i tempo utraty płynów z organizmu. Wraz z płynami organizm traci cenne dla zdrowia mikro i makroelementy, co w konsekwencji prowadzi do zaburzenia gospodarki wodno-elektrolitowej. Dlatego latem tak ważne jest zwrócenie uwagi, aby wraz z płynami dostarczać do organizmu również cenne dla zdrowia pierwiastki. Co pić i jeść aby w upały czuć się dobrze – podpowiada dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia.
Przynajmniej w Chinach - tak wynika z brytyjskich badań.
Polacy szanują pracę - spędzają w niej długie godziny i są gotowi do poświęceń. To oddanie może być jednak kosztowne: jeśli poziom stresu jest wysoki, może skutkować zaburzeniami psychicznymi.
Upały zagrażają zdrowiu osób starszych. Szczególnie niebezpieczne są dla ludzi, którzy mają trudności z samodzielnym poruszaniem się i zmagają się z przewlekłymi chorobami, takimi jak choroby układu krążenia, cukrzyca, choroby nerek lub choroba Parkinsona.
Powodów do stresu nam nie brakuje - niektóre są dość błahe i błyskawicznie jesteśmy w stanie się „otrząsnąć", inne wręcz paraliżują i sprawiają, że trudno wykonywać codzienne obowiązki. O ile stres nie jest przewlekły i nie trzeba dłuższej profesjonalnej terapii, by go zwalczyć, skuteczne są pewne łatwo dostępne sposoby - wypróbuj je, a szybko się uspokoisz.
Wiele dotychczasowych badań potwierdziło, że regularne picie kawy pomaga w utrzymaniu funkcji poznawczych. Jeśli jednak pije się zbyt dużo, może uzyskać odwrotne efekty.
Zmagasz się z objawami menopauzy? Zacznij ćwiczyć - to skuteczna metoda na osłabienie objawów klimakterium, mówią eksperci.
Starsze kobiety z łagodnymi zaburzeniami pamięci doświadczają pogłębiania objawów dwa razy szybciej niż mężczyźni.
Jak wynika z szacunków ONZ, do 2050 roku na świecie będzie żyło 9,7 miliardów ludzi, a pod koniec stulecia będzie nas już 11,2 miliardów.
Pacjenci z chorobą Alzheimera i ci, którzy są nią zagrożeni, wykazują zmniejszony metabolizm glukozy, co może oznaczać, że stanowi on wskaźnik ryzyka tej formy demencji.
Trauma w dzieciństwie przekłada się na odczuwanie silniejszego bólu w dorosłym życiu