Liczba wyników: 4890
Włączenie produktów owsianych do diety obniża poziom "złego" cholesterolu i na tej drodze zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej serca - wynika z analiz przeprowadzonych przez naukowców brytyjskich
Pamietaj, żeby twój jadłospis zawierał produkty o odpowiedniej dawce potasu - dzięki temu możesz uchronić się przed różnorodnymi chorobami, w tym przed chorobami serca.
Jedzenie mniejszej ilości tłuszczów nasyconych jest dobre dla mózgu i serca. Tzw. „dobre" tłuszcze zaś, tj. nienasycone, wspomagają funkcje umysłu.
Otyłość i zawansowanie w latach to fatalna kombinacja. Na pewnym etapie bowiem znacznie pogarsza możliwości poruszania się. Nigdy jednak nie jest za późno na zmiany. Jak wynika z badań przeprowadzonych przez pracowników Wake Forest University, plan odchudzania połączony z treningiem polegającym na regularnych spacerach, może zwiększyć mobilność u starszych, otyłych osób z problemami zdrowotnymi serca nawet o 20%.
Nawet jeśli dość często sięgasz po kawę, tj. wypijasz cztery do pięciu jej filiżanek dziennie, nie musisz martwić się o zdrowie: wręcz przeciwnie - dzięki temu możesz poprawić stan swojego serca.
Chcesz, by twój umysł działał na „pełnych obrotach"? Zadbaj o serce, radzą eksperci. Nowe badania wskazują, że zły stan zdrowia serca jest związany z osłabieniem zdolności umysłowych.
Ryzyko hospitalizacji lub zgonu z powodu choroby serca jest o 32 proc. niższe u wegetarian niż ludzi, którzy jedzą mięso i ryby, wynika nowego badania uczonych z Uniwersytetu w Oksfordzie.
Wiadomo już, że spożywanie umiarkowanych ilości czekolady może przydać m. in. korzyści dla serca. Nowe badania zaś wskazują, iż te powszechnie lubiane słodycze mogą również obniżyć ryzyko udaru.
Znaczna część zgonów w wyniku choroby serca jest spowodowana wysokim poziomem cholesterolu we krwi. Warto znać podstawowe informacje na ten temat, aby chronić się przed poważnymi problemami zdrowotnymi.
Jeśli dalsze badania potwierdzą odkrycie amerykańskich naukowców być może, już wkrótce będziemy potrafili przeciwdziałać czterem najczęstszym przyczynom śmierci: wylewom, cukrzycy, nowotworom, i chorobom serca. Profesor Norman Hollenberg, obserwujący Indian z Panamy stwierdził, iż choroby, które tak często nękają członków cywilizowanych społeczeństw występowały rzadziej niż u 1 na 10 przedstawicieli plemienia.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami