Liczba wyników: 1495
Letnie upały stwarzają ryzyko odwodnienia, w tym utraty wody przez skórę. Źle nawodniona skóra staje się wiotka, mniej sprężysta i szybciej się starzeje. Dwa litry wody dziennie to minimum przy normalnej pogodzie, w trakcie upałów ilość spożywanej wody powinna wzrosnąć co najmniej dwukrotnie. Recepta na dobre samopoczucie i piękno skóry to także: witamina A oraz nienasycone kwasy tłuszczowe, a zwłaszcza kwasy omega-3.
Zgodnie z zaleceniami dietetyków, osoba dorosła powinna dostarczać do organizmu ok. 2,5 litra płynów dziennie. Jednak latem, kiedy temperatury robią się coraz wyższe, zwiększa się ilość i tempo utraty płynów z organizmu. Wraz z płynami organizm traci cenne dla zdrowia mikro i makroelementy, co w konsekwencji prowadzi do zaburzenia gospodarki wodno-elektrolitowej. Dlatego latem tak ważne jest zwrócenie uwagi, aby wraz z płynami dostarczać do organizmu również cenne dla zdrowia pierwiastki. Co pić i jeść aby w upały czuć się dobrze – podpowiada dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia.
Powodów do stresu nam nie brakuje - niektóre są dość błahe i błyskawicznie jesteśmy w stanie się „otrząsnąć", inne wręcz paraliżują i sprawiają, że trudno wykonywać codzienne obowiązki. O ile stres nie jest przewlekły i nie trzeba dłuższej profesjonalnej terapii, by go zwalczyć, skuteczne są pewne łatwo dostępne sposoby - wypróbuj je, a szybko się uspokoisz.
Wakacje to dla większości z nas czas upragnionego relaksu i niczym nieskrępowanej zabawy. Długo wyczekiwany urlop mogą nam jednak zniweczyć dolegliwości żołądkowo-jelitowe, które zwykle pojawiają się w najmniej oczekiwanym momencie. Jak zatem przygotować się na taką ewentualność i jak im przeciwdziałać?
Dalekowzroczność, jaskra, zaćma, zmęczenie oczu - to najczęstsze problemy ze zdrowiem oczu ludzi dojrzałych i starszych. Jakkolwiek nie zawsze da się im zapobiec, można znacznie ograniczyć ryzyko ich wystąpienia - potrzebna jest ku temu m. in. odpowiednia dieta. Zobacz, jakie produkty pomogą zadbać o dobry wzrok.
Drzewo życia – tak w kulturach germańskich traktowany był, ze względu na swoje właściwości lecznicze, dziki bez. Jedna z najstarszych roślin powszechnie występujących w całej Polsce uznawana jest za naturalne dobro i stosowana w domowej medycynie, jako źródło zdrowia. Jest to krzew, który osiąga od 3 do 10 metrów wysokości, ma intensywnie pachnące białe kwiaty, z których powstają kiście ciemnofioletowych owoców.
W ciągu ostatnich kilku lat zmieniły się zwyczaje żywieniowe Polaków. Blisko połowa ankietowanych deklaruje, że spożywa znacznie więcej warzyw i owoców niż 5 lat temu – wynika z badania przeprowadzonego przez Millward Brown. Co ciekawe, ponad ¾ respondentów twierdzi, że najczęściej kupuje je w sklepach wielkopowierzchniowych.
Dzisiaj niemal wszystko można dostarczyć sobie w tabletkach, proszku, czy nalewce. Reklamy suplementów, które mają pomóc nam w dobrym funkcjonowaniu, nadawane są bardzo często niemal na wszystkich kanałach telewizyjnych. Jeśli jednak nie musisz natychmiast reagować na określone niedobory, zadbaj, by to dzięki diecie zaopatrywać organizm w potrzebne składniki odżywcze.
Dobre odżywianie się, ćwiczenie i utrzymywanie dobrego zdrowia fizycznego pomaga mózgowi w starzeniu się w zdrowiu.
Letni urlop to dla wątroby prawdziwa jazda bez trzymanki. Obiady w przypadkowych lokalach, a pomiędzy większymi posiłkami przekąski w postaci lodów lub chipsów popijanych słodkimi, gazowanymi napojami, chętniej spożywany też alkohol, mogą zaszkodzić nawet najzdrowszej wątrobie.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami