Liczba wyników: 9200
Każdego dnia z powodu bólu przewlekłego cierpi około 20 procent populacji osób dorosłych w Europie i Stanach Zjednoczonych, a jak wskazują badania, ból jest często leczony w nieodpowiedni sposób. Grupa ekspertów międzynarodowej komisji doradczej kampanii Change Pain oraz Europejskiej Federacji Oddziałów Międzynarodowego Towarzystwa Badania Bólu (EFIC) zaapelowała o wprowadzenie zmian w leczeniu bólu przewlekłego, które pozwolą na jego skuteczniejsze leczenie.
Udar mózgu to jedna z nielicznych, powszechnie występujących chorób śmiertelnych, której ryzyko można skutecznie ograniczać. W zapobieganiu udarom wiodącą rolę odgrywają trzy kluczowe elementy: świadomość czynników ryzyka, leczenie profilaktyczne i prawidłowy styl życia.
Szczepy bakterii opornych na leczenie to coraz większy problem w czasach, gdy leki zamiast stosować rozważnie, łykamy jak witaminy. W wyniku tego kryzys w zwalczaniu patogenów narasta, a wraz z nim liczba groźnych chorób, wobec których antybiotyki stają się bezsilne.
Program „Piękniejsze życie” pomaga kobietom, które przechodzą leczenie onkologiczne. Program powstał w Stanach Zjednoczonych w 1989 roku, a obecnie działa już w 21 krajach na świecie. W Polsce zadebiutował jesienią 2006 roku. Od początku programu ponad 800 pacjentek wzięło udział w warsztatach organizowanych w Centrach Onkologii w Warszawie i Lublinie. W roku 2009 wolontariusze zorganizowali spotkania dla pacjentek w Kielcach i Łomży.
Odbycie krótkiego spaceru po posiłku może zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu 2 u osób starszych. Dzieje się tak dlatego, że przechadzka pomaga w redukcji ryzykownych skoków poziomu cukru we krwi, które występują po napełnieniu żołądka żywnością.
Naukowcy ostrzegają, że regularnie używanie niektórych rodzajów świec zapachowych i innych podobnych produktów może zwiększać ryzyko zachorowania na raka.
Dodawanie do swojego jadłospisu produktów tzw. „zachodniej diety", może zmniejszyć poznawcze korzyści zyskiwane dzięki diecie śródziemnomorskiej.
NIK przygotowuje kontrolę dotyczącą wykorzystywania w żywności chemicznych dodatków. Odpowiedzieć ma ona na pytania opinii publicznej o jakość sprzedawanych w Polsce produktów spożywczych.
Dieta pełna wędlin, bekonu, pełnotłustego nabiału i innych podobnych produktów sprzyja bardzo szybkiemu rozwojowi guzów nowotworowych - rosną nawet 100 razy szybciej.
Jak twierdzą naukowcy, osoby spożywające większe ilości niskotłuszczowych produktów mlecznych mają nieco niższe długoterminowe ryzyko udaru mózgu.