Liczba wyników: 4958
Lampka wina do obiadu czy kolacji ma uzasadnienie nie tylko kulinarne, ale i prozdrowotne. Dowiedziono już, że niewielkie ilości wina sprzyjają np. funkcjonowaniu serca czy zapamiętywaniu, teraz wykazano, że spalają tłuszcz.
Sezon na truskawki ma się ku końcowi, ale warto wykorzystać ostatnie możliwości zakupu tych owoców - są jednocześnie bardzo smaczne i zdrowe. Truskawki mogą chronić przed cukrzycą i chorobami serca.
Będzie można naprawić uszkodzone serce dzięki nowemu hydrożelowi, który pomaga leczyć zniszczoną tkankę serca. Co więcej, produkt pomoże też poprawić terapie nowotworowe.
Jedzenie bardziej pożywnej żywności pochodzenia roślinnego jest zdrowe dla serca w każdym wieku, mówią eksperci z Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego.
Na nadciśnienie tętnicze choruje coraz większa liczba mężczyzn. Mimo iż choroba ta zwykle przebiega bezobjawowo, niewykryta i nieleczona może być bolesna w skutkach dla serca i mózgu.
Do sylwestrowej nocy jeszcze dwa miesiące, ale już teraz warto zacząć przygotowania. Wystarczy wziąć sobie do serca kilka prostych rad dotyczących zdrowego żywienia, by w Sylwestra zachwycić wszystkich smukłą sylwetką.
Typowa zachodnia dieta obfitująca w smażone potrawy i czerwone mięso może powodować zwiększenie ryzyka zawału serca o ponad jedną trzecią, informują redaktorzy magazynu „Circulation'.
Powszechnie wiadomo, że czosnek wykazuje działanie ochronne dla serca. Teraz okazuje się, że wraz z cebulą i porem może pomóc w zapobieganiu choroby zwyrodnieniowej stawu biodrowego.
Magazyn Amerykańskiego Stowarzyszenia Medycznego opublikował wyniki badań dotyczących wpływu rekreacyjnego uprawiania sportu na zdrowie kobiet. Dr Samia Mora z Center for Cardiovascular Disease Prevention w Brigham stwierdziła, że każda kobieta chcąca uchronić się przed atakiem serca, który najczęściej jest następstwem otyłości, powinna wychodzić codziennie na co najmniej trzydziestominutowy aktywny spacer.
Badania pokazują, że u osób starszych, które wybrały pełnoziarniste posiłki, stwierdzono niższą śmiertelność z powodu chorób układu krążenia, niż u tych, którzy nie jedzą ziaren. Seniorzy, którzy jedzą pełnoziarniste posiłki są w grupie mniejszego ryzyka wystąpienia cukrzycy, czy chorób serca.
Serce w doskonałej formie: ziołowe wsparcie dla układu krążenia