Liczba wyników: 5042
Cieplna obróbka pomidorów - na przykład, by przyrządzić sos do spaghetti - sprawia, że wykazują silniejszą ochronę serca i układu krążenia oraz osłabiają ryzyko raka.
E-papierosy mogą być niebezpieczne dla zdrowia, ostrzegają uczeni z New York University. Urządzenia te mogą zwiększać ryzyko zachorowania na choroby serca, raka płuc i pęcherza.
Lampka wina do obiadu czy kolacji ma uzasadnienie nie tylko kulinarne, ale i prozdrowotne. Dowiedziono już, że niewielkie ilości wina sprzyjają np. funkcjonowaniu serca czy zapamiętywaniu, teraz wykazano, że spalają tłuszcz.
Sezon na truskawki ma się ku końcowi, ale warto wykorzystać ostatnie możliwości zakupu tych owoców - są jednocześnie bardzo smaczne i zdrowe. Truskawki mogą chronić przed cukrzycą i chorobami serca.
Będzie można naprawić uszkodzone serce dzięki nowemu hydrożelowi, który pomaga leczyć zniszczoną tkankę serca. Co więcej, produkt pomoże też poprawić terapie nowotworowe.
Jedzenie bardziej pożywnej żywności pochodzenia roślinnego jest zdrowe dla serca w każdym wieku, mówią eksperci z Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego.
Na nadciśnienie tętnicze choruje coraz większa liczba mężczyzn. Mimo iż choroba ta zwykle przebiega bezobjawowo, niewykryta i nieleczona może być bolesna w skutkach dla serca i mózgu.
Do sylwestrowej nocy jeszcze dwa miesiące, ale już teraz warto zacząć przygotowania. Wystarczy wziąć sobie do serca kilka prostych rad dotyczących zdrowego żywienia, by w Sylwestra zachwycić wszystkich smukłą sylwetką.
Typowa zachodnia dieta obfitująca w smażone potrawy i czerwone mięso może powodować zwiększenie ryzyka zawału serca o ponad jedną trzecią, informują redaktorzy magazynu „Circulation'.
Powszechnie wiadomo, że czosnek wykazuje działanie ochronne dla serca. Teraz okazuje się, że wraz z cebulą i porem może pomóc w zapobieganiu choroby zwyrodnieniowej stawu biodrowego.