Liczba wyników: 18786
W ostatnim czasie olej kokosowy stał się dietetycznym hitem. Jest coraz powszechniej promowany, a wskaźniki jego sprzedaży rosną. Okazuje się, że może mieć dobry wpływ na stan zdrowia układu sercowo-naczyniowego, pomimo tego, że zawiera duże ilości tłuszczów nasyconych.
W wywiadzie dla magazynu "New York Times" Meryl Streep powiedziała o pierwszej scenie, jaką kręciła z Dustinem Hoffmanem do dramatu "Sprawa Kramerów". Była to scena, w której postać Hoffmana uderza Streep. Okazuje się, że aktor naprawdę ją spoliczkował.
Nawet najbardziej zaawansowani narciarze muszą odpowiednio dobrze przygotować się do wyjazdu w góry. Nie można wstać od biurka i pędzić na stok. Urazy podczas szusowania wynikają przede wszystkim z braku przygotowania organizmu do wysiłku.
Stomatologa omijasz szerokim łukiem i dopiero po emeryturze zaczynasz troszczyć się o swój uśmiech? To zdecydowanie za późno! Zaniedbane zęby to w perspektywie większe ryzyko demencji, choroby Alzheimera, tzw. zespołu słabości, a nawet nowotworów.
Polacy zwykle konsultują stosowanie leków lub suplementów diety z lekarzami i farmaceutami. Przeważnie czytają też ulotki dołączone do lekarstw – wynika z badania przeprowadzonego przez Fundację Obywatele Zdrowo Zaangażowani. Jednocześnie jednak przy niektórych chorobach nawet trzy czwarte pacjentów nie stosuje się do zaleceń terapeutycznych. Dlatego zdaniem ekspertów edukacja pacjentów jest niezbędna, zwłaszcza wśród starszych osób.
Komórki mężczyzn posiadają wadliwe wersje genów hamujących rozwój guzów, stąd to oni częściej chorują na nowotwory.
Lek opracowany w celu walki z cukrzycą może pomóc w osłabieniu rozwoju choroby Alzheimera.
Ćwiczenia mięśni twarzy skutecznie odmładzają - wystarczy „trenować" w ten sposób pół godziny dziennie, by wzmocnić mięśnie twarzy i osłabić widoczność oznak starzenia się.
Ludzie, którzy codziennie pijają herbatę, mają niższe ryzyko jaskry. Naukowcy nie mają pewności co do przyczyn takiego efektu ochronnego. Być może odpowiedzialne są za to znajdujące się w herbacie związki przeciwutleniające, przeciwzapalne i neuroprotekcyjne.
To fatalna wiadomość dla wszystkich smakoszy czekolady - choć obecnie półki sklepowe uginają się od jej słodkich, gorzkich, czy pikantnych rodzajów, za kilkadziesiąt lat może być już niedostępna – ostrzegają uczeni z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Berkeley.
Trauma w dzieciństwie przekłada się na odczuwanie silniejszego bólu w dorosłym życiu