Liczba wyników: 12168
Nasze zwierzaki także doświadczają procesu starzenia się i - podobnie jak ludzie - muszą zmierzyć się z określonymi problemami zdrowotnymi. Właściciele psów i kotów mogą im ułatwić ten okres i sprawić, że nie będzie tak uciążliwy. Warto po prostu zaczerpnąć informacji i przestrzegać pewnych zasad. Przejrzyj tych osiem wskazówek.
Tak zwane "śmieciowe jedzenie", czyli zawierające cukier, niezdrowe tłuszcze czy dużo soli, znika ze szkół. Stało się to możliwe dzięki obowiązującej od 1 września nowelizacji ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia.
Serce (podobnie jak niektore inne organy) może starzeć się wolniej lub szybciej niż wynikałoby to z naszego wieku metrykalnego. Zobacz, jakie czynniki wpływają na ten proces.
Duża ilość soli w diecie jest silnym czynnikiem otyłości bez względu na to, jak kaloryczny jest nasz jadłospis.
Krakowskie Kino Pod Baranami zaprasza dojrzałych widzów na kolejny seans z cotygodniowego cyklu „Dojrzałe Kino”. W najbliższą środę 9 września o godzinie 11.00 miłośnicy X muzy będą mogli obejrzeć film „Żyć nie umierać” z Tomaszem Kotem w roli głównej.
Cukrzyca jest jedną z najczęściej występujących w Polsce chorób przewlekłych. Ocenia się, że cierpi na nią ponad 3 mln Polaków. Opieka nad diabetykami w Polsce nadal znacznie odbiega od światowych standardów. – Polska w leczeniu cukrzycy zatrzymała się w latach 90-tych – mówi prof. dr hab. Ewa Pańkowska, szefowa Instytut Diabetologii w Warszawie.
Toksyna Tx2-6 znajdująca się w jadzie pająka wałęsaka brazylijskiego powoduje długotrwałą erekcję. Takie ugryzienie jest śmiertelne, ale badacze starają się sprawdzić, na ile jad tych pająków można wykorzystać w leczeniu erekcji nie powodując żadnych skutków ubocznych.
Skoczyły się wakacje, niedługo przyjdzie jesień, a to sezon na winogrona - sprawdź, jakie zastosowania mogą mieć te smaczne owoce.
Zielona herbata to świetny, orzeźwiający napój, który zmniejsza nadciśnienie, spowalania starzenie się i pomaga poprawić humor. A to nie wszystko - może stanowić też ochronę przed rakiem piersi.
Choć jesień za oknem nie zawsze bywa złota i kolorowa, to na stole jest bogata w smaki i pełna inspiracji kulinarnych. Jesienne dary natury idealnie przygotowują nasz organizm na zimę dostarczając mu niezbędnych witamin, a smak potraw na długo pozostaje w pamięci. Jesień to niewątpliwie czas na słodkie przysmaki z drzewa – pełne głębi smaku śliwki i soczyste jabłka, które umilą nam chłodne wieczory i przygotują nasz organizm na coraz niższe temperatury.
Trauma w dzieciństwie przekłada się na odczuwanie silniejszego bólu w dorosłym życiu