Liczba wyników: 12588
W literaturze poświęconej żywności oraz żywieniu antyoksydanty i wolne rodniki odmieniane są przez wszystkie przypadki. Mimo tego niewiele osób potrafi wyjaśnić, skąd się biorą i jaką rolę spełniają w organizmie.
Stosowanie odpowiedniej diety pomaga zapobiegać niedożywieniu, jak również szeregowi chorób i niezakaźnych dolegliwości. Jednak wzrost produkcji żywności przetworzonej, szybka urbanizacji i zmiany w stylu życia doprowadziły do niekorzystnych zmian wzorców żywieniowych. Ludzie jedzą teraz więcej pokarmów bogatych w tłuszcze, cukry i sól, a wielu nie je wystarczająco dużej ilości owoców, warzyw i błonnika, informuje WHO i radzi, jak leiej się odżywiać.
Robert Więckiewicz w roli nawróconego (do życia) pracoholika z korporacji lub komedia bez zaskoczeń.
Rak prostaty to druga najczęstsza forma nowotworu u mężczyzn na świecie i piąta przyczyna zgonów związanych z rakiem u mężczyzn.
Gdybyśmy jedli więcej ryb, rzadziej chorowalibyśmy na depresję. Ryzyko zachorowania spada o 17 proc. u osób jedzących większe ilości ryb.
Niezdrowa żywność i napoje słodzone mogą zwiększyć ryzyko cukrzycy typu 2.
Wiele się ostatnio mówi o długości zdrowego snu i ogólnie rzecz ujmując, wyniki badań informują, że ani jego nadmiar, ani niedostatek nie sprzyjają zdrowiu. Jeśli jednak chodzi o odczuwanie bólu, rekomendowany jest dłuższy sen - może osłabić przykre doznania.
Są tanie, powszechne, zdrowe i smaczne, więc stanowią składnik wielu popularnych w Polsce dań - buraki mają wiele ważnych wartości odżywczych. Ich użyteczność okazuje się szeroka, mogą być „lekiem" na różne problemy zdrowotne i dobrym kosmetykiem.
Jeśli tabletki na nadciśnienie zażywa się przed snem, a nie rano, nie tylko obniża się ciśnienie krwi, ale i można zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.
Objawy depresji nierzadko dotyczą pacjentów cierpiących z powodu bezdechu sennego i mogą być leczone metodą CPAP (sposobem leczenia bezdechu).