Liczba wyników: 3459
Amputacja kończyn dolnych to zabieg ratujący życie. Może być wynikiem nieszczęśliwego wypadku lub uszkodzenia tkanek przez postępujący nowotwór, miażdżycę, cukrzycę i inne choroby przewlekłe. Operacja jest przyczyną wielu dolegliwości bólowych, jednak odpowiednie postępowanie po zabiegu pozwala na powrót do maksymalnej sprawności i aktywności życiowej.
Zmiany klimatyczne mają przełożenie na stan naszego zdrowia. Okazuje się, że globalne ocieplenie sprzyja poważnym problemom zdrowotnym, szczególnie dotyczy to seniorów.
Okres jesienno-zimowy nie sprzyja dobrym nastrojom. Chłód, przeszywający wiatr i brak słońca często przyczyniają się do chandry, brakuje nam energii i uśmiechu. Obniżeniu może ulec także odporność organizmu. Dlatego ważne jest, by w tym niesprzyjającym okresie zadbać o prawidłowo zbilansowaną dietę, bogatą w składniki bioaktywne, które będą przeciwdziałać apatii.
Nadmiar tkanki tłuszczowej skutkuje takimi zmianami w organizmie, ktore prowadzą do zwiększenia ciśnienia krwi, nadmiaru cholesterolu i innych zjawisk, które z kolei oznaczają wyższe ryzyko poważnych chorób. Okazuje się jednak, że nadwaga sama w sobie, bez tych dodatkowych czynników ma związek z problemami zdrowotnymi.
Temat odleżyn jest rzadko poruszany w Polsce, choć dotyka tysięcy osób pozostających pod opieką domową i szpitalną. Tymczasem w wielu przypadkach odleżynom można zapobiec – aby tak się stało, potrzebna jest wiedza i dostępność metod terapeutycznych. Choć w Polsce wciąż nie ma powszechnego programu zapobiegania odleżynom, w aptekach dostępne są refundowane wyroby medyczne mogące pomóc chorym. Coraz więcej jest również źródeł, z których można czerpać wiedzę.
Ból głowy to dolegliwość, która w większym lub mniejszym stopniu dotyka niemal każdego z nas. Jednym z najbardziej znanych jest ból migrenowy, który może dotyczyć nawet połowy dorosłej populacji. Jaka jest geneza powstawania migreny, czy istnieją czynniki ryzyka wzmagające dolegliwości bólowe oraz w jaki sposób przebiega jej leczenie?
Starzenie się skóry, podobnie jak całego organizmu, jest procesem powolnym, ale nieuniknionym. Choć na początku tego nie dostrzegamy, zaczyna się około 25. roku życia i nie ustaje już nigdy. Określenie „nieunikniony” nie oznacza jednak, że nie można go spowolnić. Poznaj najskuteczniejsze metody prewencji przeciwzmarszczkowej.
Wrzesień to czas, kiedy pożegnaliśmy się już z letnim wypoczynkiem i ze zdwojonym wysiłkiem zabieramy się do pracy i nauki. Długie godziny przy biurku czy nad książką sprawiają, że częściej sięgamy po ulubioną małą czarną. Ale czy na pewno wszystko już o niej wiemy?
Głównym źródłem witaminy D w organizmie człowieka jest synteza skórna, która pokrywa zapotrzebowanie na ten składnik w około 80-100%. Należy jednak podkreślić, że w naszej szerokości geograficznej produkcja witaminy D może być efektywna od maja do września w godz. 10.00-15.00, pod warunkiem kąpieli słonecznej minimum 18% powierzchni ciała – czyli nieosłoniętych przedramion i podudzi, bez filtra w czasie 15 minut. Taki czas ekspozycji na słońce może w pełni pokryć całodzienne zapotrzebowanie na witaminę D u zdrowej osoby dorosłej.
Żyjemy w czasach, w których dietetyczne mody pojawiają się jak grzyby po deszczu, a sklepowe półki aż uginają się od spożywczych nowinek. W gąszczu tych pokus i pogonią za upragnioną sylwetką czy po prostu dobrym samopoczuciem, jesteśmy w stanie zrobić naprawdę wiele. Jak nie dać się nabić w przysłowiową butelkę i nie zatracić zdrowego rozsądku? Poznajcie trzy żywnościowe mity, w które wierzy niejeden z nas.