Liczba wyników: 11969
Jeśli codziennie jesz orzechy, możesz znacznie poprawić kontrolę glikemii i poziom lipidów we krwi.
Osoby z nadciśnieniem powinny unikać soli. Już dwie jej łyżki powodują znaczący wzrost ciśnienia krwi.
Jedzenie nowej odmiany brokułów mogą obniżyć poziom „złego" cholesterolu we krwi o 5-7 proc.
Cierpiący na raka jelita grubego pacjenci z wysokim poziomem witaminy D we krwi mają wyższe szanse przeżycia.
Wysoki poziom sodu w niektórych lekach może podnieść ciśnienie krwi, a przez to zwiększyć problemy ze zdrowiem.
Kakao większa przepływ krwi w obszarach mózgu i poprawia pamięć oraz inne zdolności poznawcze.
Orzechy ziemne, zwane też arachidowymi, to skarbnica kwasów oleinowych, obniżających poziom cholesterolu we krwi, tym samym zapobiegających miażdżycy i chorobom układu krwionośnego. Dzięki licznym składnikom odżywczym są szeroko polecane, powinny w jakiejś formie stanowić element zdrowej, zbilansowanej diety.
Do zagranicznej podróży warto dobrze się przygotować. W trakcie wyjazdu będą czekały na nas bowiem nie tylko przyjemności, ale również pewne zagrożenia jak np. kieszonkowcy. Eksperci radzą, aby nie trzymać całej gotówki w jednym miejscu. Nie warto także nosić przy sobie jej dużej ilości. Jeśli nie wybieramy się w miejsca, w których nie ma bankomatów to najlepiej zabrać tyle, ile jest nam potrzebne na podstawowe potrzeby oraz wyposażyć się w kartę płatniczą.
Wobec bezprecedensowego poziomu otyłości w świecie zachodnim i rosnącej częstości występowania związanych z nią chorób serca, raka i cukrzycy, istnieje duża potrzeba nowych metod leczenia dolegliwości. Jak odkryli niemieccy uczeni, wyciągi z Lapacho (Tabebuia impetiginosa) mogą opóźniać wchłanianie tłuszczu w diecie.
Od lat nie cichnie dyskusja na temat cukru. Jego przeciwnicy obarczają go winą za nadwagę, cukrzycę, próchnicę, osteoporozę i wiele innych zaburzeń. Te krzywdzące oskarżenia zrodziły mity, które trzeba wreszcie obalić – uważa specjalista ds. żywienia Agnieszka Piskała. Autorka raportu „Uczymy jak słodzić” podkreśla, że produkty zawierające cukier mogą być elementem zdrowej i zbilansowanej diety połączonej z aktywnym trybem życia.