Liczba wyników: 1474
Rygorystyczna dieta jest skutecznym sposobem na znaczne osłabienie ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2 u osób, które są szczególnie zagrożone chorobą.
Z badań, które trwały ponad 30 lat wynika, że osoby z lepszą sprawnością serca i płuc miały niższe ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.
Utrata chromosomu Y w krwinkach wraz z upływem czasu jest jednym z czynników uważanych za przyczynę krótszego życia mężczyzn. Teraz naukowcy odkryli, że mężczyźni o najwyższym stopniu utraty chromosomu Y we krwi zachorowują na Alzheimera tak często jak to osoby z genami sprzyjającymi rozwojowi tej choroby.
Od lat mówi się o szkodliwych skutkach stresu dla zdrowia fizycznego i psychicznego. Teraz podano informacje sprzeczne z dotychczasowymi ustaleniami - być może stres pozwala zachować zdrowie mózgu na dłużej.
Jak informują badacze, 80 procent ataków migreny jest związanych ze zwiększoną wrażliwością na światło, co skutkuje tym, że pacjenci szukają zaciemnionych miejsc chcąc na jakiś czas odizolować się od pracy, rodziny i codziennych czynności. Tymczasem terapia światłem może być nowym elementem leczenia migreny.
Lekarze mówią, że duża ilość soli w diecie często skutkuje nadciśnieniem, które prowadzi do chorób serca. Nowe badanie wykazało jednak, że zbyt niska dawka soli też jest groźna dla serca.
Migdały mogą pomóc obniżyć wysoki poziom cholesterolu. Dzięki zawartości określonych antyoksydantów są szczególnie pomocne osobom, które walczą z nadmiarem tego rodzaju tłuszczu.
Pogarszanie się słuchu u osób starszych to proces długotrwały, który przebiega stopniowo. Najbardziej narażone są na nie osoby, które ukończyły 60 rok życia. Najpierw senior przestaje słyszeć dźwięki o wysokiej częstotliwości, a później dopiero średniej – wtedy właśnie rozpoczynają się problemy ze słyszalnością mowy.
Wśród najpowszechniejszych czynników ryzyka rozwoju demencji są: wiek, nadużywanie alkoholu, palenie papierosów, miażdżyca, cukrzyca, nadciśnienie i uwarunkowania genetyczne. Odkryto też kilka kilka nietypowych uwarunkowań otępienia.
Kwasy omega-3 mogą poprawiać skueczność antydepresantów.