Liczba wyników: 839
Naukowcy na całym świecie od lat próbują znaleźć odpowiedź na pytanie o przyczyny choroby Alzheimera, jedne z najnowszych badań zwracają uwagę na zależność pomiędzy wykształceniem, a rozwojem choroby.
Święta. Czas rodzinnych spotkań przy suto zastawionym stole. Siedzimy, rozmawiamy i jemy, jemy, jemy… A wieczorem najpierw nie możemy zasnąć, a potem dręczą nas senne koszmary. Boli żołądek, czasem wątroba, dokuczają mdłości i zgaga. Jak możemy sobie pomóc?
Nadchodzi Boże Narodzenie, po nim zaś Sylwester i karnawałowe spotkania, wino jest świetnym dodatkiem do świątecznych obiadów, sylwestrowych imprez i innych towarzyskich spotkań. Zastanawiałeś się jednak jak podawać ów trunek, z czym podać wino różowe, jaką temperaturę powinno mieć białe wino lub też jak trzymać kieliszek do wina czerwonego?
Pierwsza zasada brzmi: zawsze przechowuj nabiał w lodówce. Produkty nabiałowe są bardzo wrażliwe na wszelkie zmiany temperatury. Pamiętaj jednak, że nie należy ich przechowywać ani w zbyt wysokiej, ani w zbyt niskiej temperaturze, ponieważ łatwo tracą swoje wartości odżywcze. Mleko UHT oraz napoje mleczne w zamkniętych kartonach mają stosukowo długie terminy ważności, ale po otwarciu należy je spożyć w ciągu 12 godzin.
Amerykańscy naukowcy przeprowadzili badania mające wskazać na zależność pomiędzy usposobieniem, a odpornością. Okazało się, że nastawienie wobec świata ma wypływ nie tylko na to jak często chorujemy, ale i na to, w jaki sposób chorobę znosimy.
Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas - dni wypełnione wspaniałą, rodzinną atmosferą, okazja do spotkania się z bliskimi. Najczęściej zaś życzymy sobie Zdrowych Świąt. Niestety, dla niektórych osób właśnie okres świąteczno-noworoczny jest związany również z pojawieniem się lub nasileniem problemów z przemianą materii, wynikających ze zmiany sposobu żywienia oraz małą w tych dniach aktywnością fizyczną.
Cholesterol, a raczej jego podwyższony poziom, to obecnie bodaj jeden z najczęstszych problemów zdrowotnych. Wzrost stężenia cholesterolu w surowicy krwi, jest istotnym czynnikiem ryzyka wystąpienia miażdżycy i chorób układu sercowo-naczyniowego takich jak choroba wieńcowa i zawał serca, udar mózgu i miażdżyca zarostowa kończyn dolnych. Dlatego w przypadku przekroczenia dopuszczalnego poziomu tego związku niezbędna staje się odpowiednia dieta, zapewniająca równowagę wszystkich czynników naszego organizmu.
Serce to pompa doskonała. Tłoczy krew do całego organizmu, dostarczając tkankom składniki odżywcze i tlen. Może bić bez przerwy przez sto lat. Pod warunkiem, że będzie właściwie "karmione".
Tajemnica jego tłoczenia była znana podobno już w starożytności, ale dopiero dzisiaj laboratoria chemiczne dokonały analiz, dzięki którym okazało się, jak wielkie dobrodziejstwo tkwi w niepozornych pestkach winogron i produkowanym z nich oleju.
Nie zawsze doceniamy jak ważnym organem jest wątroba. A jest głównym narządem przemiany materii w ustroju człowieka - to niezwykle pracowite laboratorium włączone między układ trawienia i krążenia, spełniające około 500 istotnych funkcji. Od sprawności wątroby uzależniona jest sprawność układu trawienia i krążenia, a tym samym całego organizmu.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami