Liczba wyników: 1495
Bez wątpienia geny wpływają na naszą wagę, ale okazuje się, że to, co o tym jedynie myślimi, ma realny wpływ na to, ile ważymy.
Przejście na zdrową dietę często niesłusznie wydaje się trudne i skomplikowane, przede wszystkim dlatego, że widzimy je, jako całkowite i drastyczne odcięcie od dawnych przyzwyczajeń. Wcale nie musi tak być! Wystarczy oprzeć dietę na starych, ulubionych przepisach, używając w nich zdrowych, pomysłowych substytutów.
Choć jesień za oknem nie zawsze bywa złota i kolorowa, to na stole jest bogata w smaki i pełna inspiracji kulinarnych. Jesienne dary natury idealnie przygotowują nasz organizm na zimę dostarczając mu niezbędnych witamin, a smak potraw na długo pozostaje w pamięci. Jesień to niewątpliwie czas na słodkie przysmaki z drzewa – pełne głębi smaku śliwki i soczyste jabłka, które umilą nam chłodne wieczory i przygotują nasz organizm na coraz niższe temperatury.
Polacy kochają narodową kuchnię – w porze obiadowej na stołach królują ziemniaki z mięsem, najczęściej wieprzowiną. Zdecydowana większość Polaków – 90 procent - je codziennie ciepły posiłek, a 95 procent z nich przygotowuje obiad we własnych czterech kątach – wynika z raportu „Zachowania żywieniowe Polaków” przeprowadzonego przez CBOS.
Kto z nas tak naprawdę nie chciałby pozostać w miejscu, w którym spędza udany urlop? Nadal rozkoszować się pięknymi widokami, smakując regionalne lub egzotyczne dania i zachwycając się aromatycznymi zapachami?
Wakacje to czas beztroski i odkładania na bok zdrowych nawyków żywieniowych. W rzeczywistości jednak jest to znakomity okres na porzucenie tłustych, ciężkostrawnych potraw na rzecz świeżych warzyw i owoców. W upalne dni sięgajmy po potrawy lekkie, a przede wszystkim pamiętajmy, aby dostarczać naszemu organizmowi dużą ilość płynów.
Można powiedzieć, że obecnie panuja moda na diety. Poszukiwanie najlepszego dla zdrowia i urody sposobu odżywiania się skutkuje coraz liczniejszymi propozycjami dietetycznymi, z których część zyskuje dużą popularność i przez jakiś czas dominuje w mediach i prywatnych dyskusjach. U. S. News stworzył listę najlepszych diet. Przedstawiamy pierwszych dziesięć miejsc.
Poziom testosteronu w organizmie mężczyzny zmniejsza się wraz z procesem starzenia się. Terapia zastępcza tym hormonem jest stosowana w leczeniu zaburzeń erekcji, ale nowe badanie sugeruje, że może również zwiększyć długość życia, ponieważ zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
Nie chodzi jedynie o białe pieczywo - wszystkie produkty, które zawierają znaczne ilości węglowoadnów rafinowanych (produkty przetworzone z cukrami prostymi) mogą sprzyjać depresji, mówią uczeni.
Wraz z wiekiem często następuje zmniejszenie tkanki mięśniowej, które jest o tyle niebezpieczne, że osłabia siły i zdolność do utrzymania równowagi, co może skutkować upadkiem, a to z kolei jest poważnym zagrożeniem dla zdrowia i życia. Zobacz, co jeść, by zmniejszyć utratę mięśni.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami