Liczba wyników: 6216
Picie około 350 ml słodkich napojów dziennie wiąże się z niższym poziomem tzw. „dobrego" cholesterolu i wyższym poziomem trójglicerydów u osób w średnim i starszym wieku. To z kolei oznacza wyższe ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
Zrozumienie procesu starzenia mogłoby dostarczyć rozwiązań wielu problemów związanych ze starzeniem, w tym chorób zwyrodnieniowych układu nerwowego. Europejskie konsorcjum analizuje patogenezę choroby Alzheimera badając mechanizmy molekularne wspólne dla procesów rozwoju mózgu i starzenia.
Spośród chorób możliwych do leczenia drogą przeszczepu niewydolność nerek jest tą, w której transplantacje stosuje się najczęściej. Wynika to m.in. stąd, że czas, w jakim nerka może być narażona na niedokrwienie między pobraniem a wszczepieniem, jest najdłuższy spośród wszystkich organów unaczynionych.
Zdrowie naszych dziąseł jest bardzo istotne dla dobrego funkcjonowania całego organizmu. Zaniedbując je ryzykujemy stanami zapalnymi, paradontozą, utratą zębów, lecz nie tylko. Badania coraz częściej wskazują na związek chorób dziąseł z zawałem serca czy demencją. Nigdy nie jest jednak za późno, by o nie zadbać. Co robić dla ich zdrowia?
Od dawna wiadomo, że poważne kłopoty ze zdrowiem fizycznym nie tylko zabierają radość życia, ale tak silnie wpływają na stan emocjonalny, że mogą prowadzić do zaburzeń i chorób psychicznych. Sprawa ma się jednak także odwrotnie - okazuje się, że problemy psychiczne sprzyjają kłopotom ze zdrowiem fizycznym.
Pogarszanie się wzroku wraz z wiekiem może mieć różne podłoża. To często genetyka, wpływ innych chorób, ale w dużej mierze także nasze codziennie wybory i profilaktyka. Czy faktycznie pogorszenie wzroku na późne lata to tendencja, której nie można zapobiec?
Wraz z wiekiem rośnie prawdopodobieństwo rozmaitych chorób oczu. Nie chodzi tylko o pogarszającą się ostrość widzenia, ale o dolegliwości, z którymi często muszą zmagać się osoby dojrzałe i starsze. Poniżej odpowiedzi na powszechnie zadawane pytania o zdrowie oczu w starszym wieku.
Każdy kleszcz jest niebezpieczny – alarmują lekarze. Przede wszystkim dlatego, że nie wiemy, które z nich są nosicielami niebezpiecznych dla człowieka chorób. Choroby odkleszczowe są trudne do zdiagnozowania i niełatwo je wyleczyć, a nie na wszystkie można się zaszczepić. Ponadto wokół kleszczy narosło wiele mitów, które jeszcze bardziej utrudniają obronę przed tymi pasożytami.
Wprawdzie od pewnego czasu „w modzie" są produkty odtłuszczone, warto dołączyć do diety także te w wersji pełnotłustej. Dotyczy to przynajmniej nabiału - z nowych badań wynika, że mleczne artykuły o niezmienionej zawartości tłuszczu mogą zmniejszyć ryzyko chorób, które zwykle rozwijają się w starszym wieku.
Najwyższy czas skończyć ze stereotypem starszego wieku jako czasem samych zmartwień i chorób. Oczywiste jest, że wraz z wiekiem „dopadają" nas różne dolegliwości i nierzadko na stałe musimy sięgać np. po leki na cholesterol czy nadciśnienie, ale dojrzałość ma też swoje mocne strony - czujemy się szczęśliwsi i jesteśmy spokojniejsi.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami