Liczba wyników: 8633
Dieta wysokotłuszczowa może zaburzać zegar biologiczny, który normalnie kontroluje uczucie sytości, a to prowadzi do przejadania się i otyłości.
Menopauza rzeczywiście powoduje wzrost tkanki tłuszczowej. Kobiety w okresie okołomenopauzalnym tracą beztłuszczową masę ciała i ponad dwukrotnie zwiększają swoją masę tłuszczową.
Nawet niewielkie różnice w dostępności do przestrzeni zielonych i niebieskich (stawu, rzeki, etc.) mogą wiązać się z lepszym zdrowiem psychicznym i fizycznym osób starszych.
Kobiety w średnim wieku z niskim poziomem estrogenów i progesteronu częściej chrapią i mają objawy obturacyjnego bezdechu sennego.
Wielu ludzi na całym świecie cierpi na jadłowstręt psychiczny, czyli anoreksję, poważną chorobę psychiczną związaną z intensywnymi lękami dotyczącymi wagi, sylwetki i poczucia własnej wartości. Anoreksja charakteryzuje się zaburzeniami odżywiania, ograniczeniem jedzenia, dobrowolnymi wymiotami i skrajnym wychudzeniem.
U osób, których wiek biologiczny jest wyższy niż wiek chronologiczny, występuje znacznie zwiększone ryzyko udaru mózgu i demencji, a zwłaszcza otępienia naczyniowego, ostrzegają eksperci z Karolinska Institutet w Szwecji.
Zawierająca 2-3 porcje (250 g) świeżej, chudej wieprzowiny tygodniowo, dieta śródziemnomorsko-wieprzowa (Med-Pork) przydaje korzyści poznawczych, a jednocześnie zaspokaja gusta smakowe i skutkuje znacznie niższą emisją gazów cieplarnianych niż produkcja wołowiny.
Starzenie się zapewnia poczucie spokoju. Od około 60-go roku życia ludzie doświadczają większego poczucia spokoju i zadowolenia z codzienności niż osoby młodsze.
Statyny, czyli leki obniżające poziom tłuszczu we krwi, mogą spowolnić postęp choroby Alzheimera, przynajmniej u niektórych pacjentów, mówią eksperci z Karolinska Institutet.
Kiedy się starzejemy, stajemy się bardziej stabilni emocjonalnie. A to przekłada się na dłuższe, bardziej produktywne życie, które daje więcej korzyści niż problemów, mówią eksperci.