Liczba wyników: 3388
Rak jelita grubego i okrężnicy jest dość powszechny w starzejących się populacjach. Według World Cancer Research Fund to trzeci najczęściej występujący nowotwór u mężczyzn i drugi najczęściej diagnozowany u kobiet. W ubiegłym roku odnotowano ponad 1,8 miliona nowych przypadków tej choroby. Dieta ma ogromne znaczenie dla ochrony przed tym rakiem - zobacz, co jeść, a czego unikać.
Od czasu do czasu każdy z nas o czymś zapomina, a u niektórych zapominalstwo jest wręcz nagminne. Co więcej, upływ lat nie pomaga zachować pełnych możliwości pamięci. Badania pokazują jednak, że dieta i inne elementy stylu życia pomagają poprawić pamięć w dojrzałym i starszym wieku - oto kilka wskazówek, jak bez sztucznych wspomagaczy wzamcniać pamięć.
Nadwaga i otyłość rozwija się, gdy dopływ energii do organizmu przekracza jej wydatki, czyli gdy zjadamy więcej, niż tego wymaga nasz poziom aktywności. Jednak dieta i aktywność fizyczna to nie wszystko - dodatkowym czynnikiem może być niedobór snu, który prowadzi do rozregulowania apetytu i nadmiernego objadania się. Okazuje się, że już nawet jedna nieprzespana noc ma związek z przybieraniem na wadze.
Jedne produkty nam służą, inne powinniśmy znacznie ograniczyć lub nawet zupełnie je wyeliminować. Pewien znak czasów zaś jest taki, że te niepolecane artykuły są bardzo łatwo dostępne, a te rekomendowane już nie zawsze. W każdym razie warto zwrócić szczególną uwagę na zawartość naszego koszyka sklepowego, bo stosowana dieta może nas wpędzić w choroby lub uchronić przed wieloma dolegliwościami.
Nasze organizmy nie produkują samodzielnie witaminy C (kwasu askorbinowego), dlatego tak często słyszymy zalecenia, aby dostarczać ją sobie każdego dnia wraz z pożywieniem. Jednak nie tylko dobrze zbilansowana dieta może pomóc nam wykorzystać jej cenne właściwości. Równie istotna jest witamina C zawarta w kosmetykach, zwłaszcza gdy obserwujemy u siebie oznaki starzenia się skóry – przebarwienia, utratę elastyczności, jędrności i zdrowego kolorytu.
Dietetycy zalecają spożywanie ryb i owoców morza przynajmniej 2 razy w tygodniu. Ale co jest ich fenomenem? Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT), a w szczególności Omega-3. Dieta z ich udziałem korzystnie wpływa nie tylko na mózg, wzrok i serce, ale również poprawia płodność, działa odmładzająco oraz przeciwdepresyjnie. Zobacz, jak ryby i owoce morza wpływają na nasze zdrowie.
Letnia dieta kojarzy się ze zdrowym stylem odżywiania. Wakacje to okres łatwej dostępności wielu warzyw i owoców. Sezonowe produkty są świeże, relatywnie tanie, świetnie smakują i polecają je wszyscy dietetycy. Warto jednak pamiętać, że istotą dobrej diety są sposoby przygotowania posiłków i ich pełen skład, który nierzadko nie ogranicza się do świeżych produktów...
Za oknem zrobi się zielono i słonecznie, a my sami mamy wreszcie energię do działania i chęć zadbania o swój wygląd. Do blasku, po długiej zimie, trzeba przywrócić włosy, paznokcie i cerę. Jednakże najdroższe kosmetyki czy nawet zabiegi medycyny estetycznej na nic się zdadzą jeśli nasza dieta jest uboga w niezbędne substancje odżywcze, mikroelementy i witaminy.
Około 75% żelaza w organizmie zawarte jest w dojrzałych czerwonych krwinkach znajdujących się w krwi krążącej w organizmie oraz komórkach, z których powstają. Interesującym jest także fakt, że żelazo odzyskiwane jest ze starych erytrocytów. Niewielka ilość tego składnika tracona może być w wyniku drobnych krwawień czy złuszczania nabłonka jelitowego. Na uzupełnienie tych strat wystarczy prawidłowo zbilansowana dieta.
O tym, że zdrowie jest najważniejsze wie chyba każdy. Szczególnie po pięćdziesiątce, gdy zaczynamy odczuwać dolegliwości związane z wiekiem. W aptece wydajemy krocie, zwłaszcza że oprócz leków z recepty często dokupujemy jeszcze suplementy diety. Tymczasem kluczem do zachowania zdrowia (a przy okazji pieniędzy w portfelu) jest właśnie sama dieta. Niebagatelną rolę odgrywają tu potrawy przygotowane z ryb.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami