Liczba wyników: 5036
Dane zaprezentowane przez Międzynarodową Federację Diabetologiczną (IDF) na 20. Światowym Kongresie Diabetologicznym w Montrealu, pokazują ogromny wzrost liczby przypadków cukrzycy od 30 milionów w 1985 r. do niemal 300 milionów obecnie.
Lipid zajdujący się w awokado może wzmocnić wrażliwość na insulinę, co zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy.
Jeśli codziennie serwujesz sobie puszkę słodkiego napoju, narażasz się na znaczne ryzyko cukrzycy.
Warto jeść jogurt. Już jeden dziennie może obniżyć ryzyko cukrzycy o 18 procent.
Naukowcy odkryli, że starsi ludzie, którzy mają skłonność do ucinania sobie wielu drzemek, są bardziej narażeni na rozwój cukrzycy typu II. Badania, które zostało przeprowadzone w Chinach, wykazały również, że długie spanie powoduje zaburzenia stężenia glukozy.
Ministerstwo Zdrowia poninformowało iż pojawiły się podejrzenia, że poziom bezpieczeństwa stosowanych przy cukrzycy typu 2 leków zawierających rozyglitazon nie jest zadowalający. Działania w sprawie wyjaśnienia, czy leki zawierające tę substancję czynną są bezpieczne dla pacjentów podjęła już Komisja Europejska.
Kiepski sen powoduje nie tylko odczuwanie zmęczenia w ciągu dnia, może być też prekursorem cukrzycy.
Picie mleka jest związane m. in. ze zmniejszeniem ryzyka cukrzycy, zespołu metabolicznego i raka jelita grubego.
Jak wiadomo owoce to ważny element codziennego menu, jeśli chcemy aby nasza dieta korzystnie wpływała na funkcjonowanie organizmu, powinniśmy sięgnąć po jagody.
Grupa leków stosowanych w leczeniu cukrzycy typu 2 może zmniejszać ryzyko raka jelita grubego.
Serce w doskonałej formie: ziołowe wsparcie dla układu krążenia