Liczba wyników: 3293
Witamina A bierze udział w wielu procesach organizmu, w tym jest istotna dla wzroku i zdrowia skóry. Jak się okazuje, reaguje na nią też serce. Nie wiadomo jednak dokładnie, jakie daje efekty - korzystne czy szkodliwe.
Utrzymanie zdrowego poziomu żelaza we krwi może być kluczem do lepszego starzenia się i dłuższego życia.
Typowa zachodnia dieta wysokotłuszczowa może zwiększać ryzyko bólu u osób z takimi schorzeniami, jak cukrzyca czy otyłość.
Badacze z Uniwersytetu Tsukuba odkryli, że ekspozycja na niebieskie światło przed snem jest niekorzystne dla metabolizmu.
Zmiana nawyków żywieniowych lub zmiana zegara dobowego może mieć niekorzystny wpływ na tkankę tłuszczową.
Nowe badania mogą pomóc w zapobieganiu nawrotom opryszczki, a nawet chorobom oczu wywołanym przez opryszczkę.
Agrest to dość popularny owoc, od dawna stosowany głównie do ciast, dżemów lub innych deserów czy kompotów. Ma niewiele kalorii i dostarcza wielu składników odżywczych, a warto po niego sięgać, bo pomagać zadbać o serce i wykazuje efekty przeciwstarzeniowe.
Dieta bogata w tłuste ryby była znacznie skuteczniejsza w zmniejszeniu ataków migrenowych i osłabieniu intensywności bólu w porównaniu do diety obfitującej w oleje roślinne.
Gazy i wzdęcia to normalne zjawisko i zdarzają się każdemu. Jednak w przypadku niektórych osób nadmierne ich gromadzenie się i ból przeszkadzają w normalnym funkcjonowaniu. Oto kilka wskazówek, jak osłabić ten problem.
Legenda głosi, że włosy Marii Antoniny stały się siwe przez jedną noc przed jej ścięciem w 1791 roku. Jakkolwiek legenda jest nieprawdziwa - włosy, które już wyrosły z mieszka włosowego, nie zmieniają koloru - nowe badanie pokazuje związek pomiędzy stresem psychologicznym i siwieniem włosów u ludzi.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami