Liczba wyników: 9084
Polacy znacznie częściej niż użytkownicy mobilnego internetu w innych krajach europejskich wyszukują informacje za pomocą telefonu komórkowego, a upodobanie do mediów mobilnych negatywnie wpływa na na korzystanie z mediów tradycyjnych - wynika z opublikowanego przez Orange badania „Mobile Exposure 2010”.
Główny Urząd Statystyczny przeprowadził badania wykorzystania technologii informacyjno-telekomunikacyjnych w przedsiębiorstwach sektora niefinansowego i finansowego oraz w gospodarstwach domowych. Wyniki tych badań pokazały, że prawie we wszystkich dziedzinach życia społecznego i gospodarczego można zauważyć wzrost wykorzystania nowoczesnych technologii informacyjno-telekomunikacyjnych.
Rozwód nie jest sprawą małżonków jedynie, ma wpływ na całą rodzinę wywołując stres i problemy natury mentalnej także u innych bliskich. Nowe badania uczonych z Uniwersytetu w Toronto sugerują, że dorosłe dzieci rozwiedzionych rodziców są bardziej narażone na rozważanie samobójstwa, niż ich rówieśnicy z pełnych rodzin.
Osoby, które przedkładały osiągnięcia nad przyjemność, następnego dnia były mniej szczęśliwe, mówią psycholodzy na podstawie badania przeprowadzonego w trzech krajach.
E-papierosy mają być zdrowszym odpowiednikiem standardowych papierosów, ale kolejne badania wskazują, że również poważnie mogą szkodzić naszemu organizmowi.
Nowe badania dowodzą znacznych problemów zdrowotnych związanych z otyłością. Dotychczasowe ustalenia nie wykazały dostatecznie wszystkich efektów nadmiernej wagi.
Brytyjskie badania wskazują, że nieregularne epizody intensywnego picia alkoholu za młodzieńczych lat przekształcają się w nawyk picia prawie codziennie w dojrzałych latach.
Witamina D może chronić przed rakiem jelita grubego. Badania wykazały, że witamina D zwiększa siły obronne organizmu w zwalczaniu komórek rakowych.
Nowe badania podkreślają potencjalny wpływ zdrowego stylu życia w leczeniu depresji, osłabianiu skutków starzenia się i wspomaganiu uczenia się.
Amerykańskie badania wykazały, że zmniejszenie obwodu talii i jedzenie mniejszej ilości przetworzonych produktów może pomóc w zapobieganiu chorobom nerek.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami