Liczba wyników: 3356
Letnia dieta kojarzy się ze zdrowym stylem odżywiania. Wakacje to okres łatwej dostępności wielu warzyw i owoców. Sezonowe produkty są świeże, relatywnie tanie, świetnie smakują i polecają je wszyscy dietetycy. Warto jednak pamiętać, że istotą dobrej diety są sposoby przygotowania posiłków i ich pełen skład, który nierzadko nie ogranicza się do świeżych produktów...
Za oknem zrobi się zielono i słonecznie, a my sami mamy wreszcie energię do działania i chęć zadbania o swój wygląd. Do blasku, po długiej zimie, trzeba przywrócić włosy, paznokcie i cerę. Jednakże najdroższe kosmetyki czy nawet zabiegi medycyny estetycznej na nic się zdadzą jeśli nasza dieta jest uboga w niezbędne substancje odżywcze, mikroelementy i witaminy.
Około 75% żelaza w organizmie zawarte jest w dojrzałych czerwonych krwinkach znajdujących się w krwi krążącej w organizmie oraz komórkach, z których powstają. Interesującym jest także fakt, że żelazo odzyskiwane jest ze starych erytrocytów. Niewielka ilość tego składnika tracona może być w wyniku drobnych krwawień czy złuszczania nabłonka jelitowego. Na uzupełnienie tych strat wystarczy prawidłowo zbilansowana dieta.
O tym, że zdrowie jest najważniejsze wie chyba każdy. Szczególnie po pięćdziesiątce, gdy zaczynamy odczuwać dolegliwości związane z wiekiem. W aptece wydajemy krocie, zwłaszcza że oprócz leków z recepty często dokupujemy jeszcze suplementy diety. Tymczasem kluczem do zachowania zdrowia (a przy okazji pieniędzy w portfelu) jest właśnie sama dieta. Niebagatelną rolę odgrywają tu potrawy przygotowane z ryb.
Siedzący tryb życia, brak aktywności fizycznej oraz niewłaściwa dieta sprawiają, że 68 procent kobiet i 57 procent mężczyzn na świecie cierpi z powodu żylaków. Ten uciążliwy problem już dawno przestał być tylko defektem kosmetycznym – jest chorobą. Jesień jest idealną porą na leczenie żylaków, zwłaszcza, że aura z każdym dniem będzie bardziej sprzyjać zakrywaniu nóg.
Zbliża się lato, w związku z czym coraz więcej z nas decyduje się zacząć dietę umożliwiającą szybki powrót do formy po okresie „zimowego lenistwa”. Wiele osób jednak rozpoczyna odchudzanie od ograniczania spożywania tłuszczów, kojarzących się z tkanką tłuszczową i cellulitem. Jednak czy dieta pozbawiona tłuszczów jest najlepszym wyborem dla naszego zdrowia i figury?
Wielu ludzi ciągle uważa, że zdrowa dieta to taka, która zawiera niewielkie ilości tłuszczów, tymczasem to składniki niezbędne, a ich nadmierne ograniczenie zaburza funkcjonowanie organizmu i może skutkować pewnymi problemami estetycznymi, a także medycznymi. Warto pamiętać, że jedne tłuszcze są zdrowe, a inne - nie, ale nie można eliminować tego składnika z diety zupełnie. Poniższe objawy wskazują, że nie dostarczasz sobie odpowiedniej jego ilości.
W okresie jesienno-zimowym, kiedy na zewnątrz panuje niska temperatura, a dni stają się coraz krótsze często odczuwamy spadek nastroju i brakuje nam energii. Jesień i zima to także pory roku, podczas których jesteśmy narażeni na niedobór wielu składników odżywczych, w tym witamin. Czy istnieje przepis na przetrwanie zimy w dobrym humorze? Tak, jest nim między innymi odpowiednia dieta.
Duży wpływ na metabolizm naszego organizmu ma to, jak się odżywiamy. „Dieta zachodnia” rozumiana jako spożywanie małych ilości owoców, warzyw, a dużych ilości produktów przetworzonych, tłuszczu pochodzenia zwierzęcego i czerwonego mięsa sprzyja występowaniu zaburzeń metabolicznych (cukrzyca, nadciśnienie, dyslipidemie), a także nadwadze czy otyłości. Co zrobić, aby wspomóc zwalniający z wiekiem metabolizm?
Powszechna jest wiedza na temat właściwości antynowotworowych świeżych owoców i warzyw, a także o tym, że dieta bogata w produkty pełne witamin może pomóc w zapobieganiu chorobom serca. Nowe badania pokazują, że jedzenie surowych owoców i warzyw może znacznie zmniejszyć ryzyko chorób serca u osób predysponowanych do niej genetycznie.
Kiepski stan naczyń krwionośnych przyspiesza starzenie się mózgu