Liczba wyników: 9200
Pijemy te napoje bez względu na ich właściwości, ale miło jest wiedzieć, że codzienne przyzwyczajenia przydają nam korzyści zdrowotnych. W rozległym badaniu w Holandii stwierdzono, że umiarkowane spożycie kawy lub herbaty znacznie zmniejsza ryzyko chorób serca.
Producent słynnej Nutelli, włoska firma Ferrero, obawia się, że Europarlament może wprowadzić nakaz umieszczania na produkcie informacji podobnych do ostrzeżeń znajdujących się na papierosach. Unia Europejska chce bowiem zakazu reklamowania towarów wysokokalorycznych jako elementów zrównoważonej diety.
Zapytaj kogokolwiek o strach przed tym, jak zmieni się na starość. Niezwykle rzadko można usłyszeć, że lękiem napawają siwe włosy lub zmarszczki, najczęściej osoby pytane wskazują tragiczne w skutkach pogorszenie zdolności mentalnych. 60 do 80% przypadków demencji stanowi choroba Alzheimera. Choć nie jest do końca jasne, jakie są przyczyny choroby, wiadomo, że pewną rolę odgrywają tu czynniki genetyczne, ale i te związane ze stylem życia. Od nas samych więc także zależy ryzyko pojawienia się choroby.
Harrison Ford poślubił swą wieloletnią partnerkę, Calistę Flockhart. Ceremonia odbyła się 16 czerwca w Santa Fe w Nowym Meksyku.
Terminem cellulit określa się nierówności skóry, w postaci dołków powstałe wskutek nieprawidłowego rozmieszczenia tkanki tłuszczowej podskórnej i zmian budowy tkanki łącznej. Często rozpoczyna się już w wieku dojrzewania. Warto zaznaczyć, że nieleczony cellulit ma charakter postępujący.
Niedawno informowaliśmy o korzyściach płynących ze spożywania brązowego ryżu. Jednak nowe badania nie tylko potwierdzają dobroczynny wpływ brązowego ryżu, ale wręcz odradzają sięganie po białą odmianę.
Jak wynika z badań przeprowadzonych w Texas AgriLife Research, substancje znajdujące się w śliwkach i brzoskwiniach mogą stanowić naturalny lek na najbardziej złośliwy typ raka piersi.
Z nowych badań wynika, że dziewięciu na dziesięciu chorych na raka jelita grubego pokonuje chorobę, jeśli jest ona dostatecznie wcześnie rozpoznana.
Rady dotyczące zdrowego żywienia, nowe mody dietetyczne, pokazy kulinarne, zaburzenia układu pokarmowego i choroby... apetyt na wiadomości związane z żywnością wydaje się być nienasycony. Obecnie dostępna jest nowa publikacja Komisji Europejskiej, która ma pomóc społeczeństwu lepiej zrozumieć, czym jest "żywność funkcjonalna" oraz dowiedzieć się więcej na temat unijnych inicjatyw naukowych w tej dziedzinie.
W porównaniu z rokiem ubiegłym jakość wody nieznacznie się pogorszyła, jednak w zdecydowanej większości kąpielisk nadmorskich oraz tych położonych nad jeziorami i rzekami możemy bezpiecznie się kąpać. Europejczycy, którzy zamierzają tego lata wybrać się na wakacje nad morze, nie muszą się obawiać o jakość wody w kąpieliskach. Z opublikowanego sprawozdania Europejskiej Agencji Środowiska wynika, że około 96 proc. plaż oraz 90 proc. jezior i rzek spełnia minimalne unijne normy czystości.