Liczba wyników: 18446
W przyszłym tygodniu będziemy obchodzić Światowy Dzień Osób z Chorobą Alzheimera. To dobra okazja, aby zwrócić uwagę na sytuację osób cierpiących na to schorzenie. W naszym kraju na Alzheimera choruje około 300-350 tysięcy osób. Medycyna nie jest w stanie zahamować na stałe rozwoju schorzenia, ale może wpływać na poprawę życia chorych. Jak zrozumieć ich świat?
Sól jest nieocenionym konserwantem i przyprawą. Od wieków ułatwia przechowywanie żywności i poprawia smak posiłków. Wraz z rozwojem przemysłu spożywczego stała się jednak wszechobecna i w efekcie bezwiednie serwujemy sobie jej nadmiar, niszcząc swoje zdrowie.
Bez względu na rodzaj żółtaczki, w jej ostrej fazie pacjent odczuwa wiele dolegliwości, w tym brak apetytu, nudności, wymioty, bóle brzucha, zmiany w odczuwaniu smaku, gorączka, żółty odcień skóry. Wszystko to sprawia, że trudniej jest dobrze się odżywiać w chorobie. Pożywna dieta jednak może zmniejszyć ryzyko uszkodzenia wątroby i poprawić samopoczucie.
"Pokot" został wybrany polskim kandydatem do Oscara. Dramat Agnieszki Holland będzie walczył o nominację w kategorii Najlepszy film nieanglojęzyczny.
Bezpieczeństwo w sieci, zwłaszcza w dobie internetu, jest niezwykle istotne i warto zadbać o kilka drobnych rytuałów, które zapewnią właściwą ochronę.
W środę, 13 września, Kino Pod Baranami zaprasza dojrzałych widzów na film Bracia Lumière - porywającą historię narodzin kina, z pasją i humorem opowiedzianą przez Thierry’ego Frémaux – dyrektora Festiwalu Filmowego w Cannes i Instytutu Lumière w Lyonie.
Badacze z Johns Hopkins Medicine pracują nad nowym sposobem diagnozy nowotworu. Biopsja nie będzie już potrzebna. Wystarczy nowa technika badania z wykorzystaniem rezonansu magnetycznego.
Nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, zawał serca to schorzenia, które często towarzyszą osobom dojrzałym. O serce należy dbać w każdym wieku, ale trzeba pamiętać, że wiele zależy od tego, co jemy. Jak za pomocą diety uchronić się przed chorobami serca i przedłużyć sobie życie, podpowiada Agnieszka Piskała Starszy Specjalista ds. Żywienia Nestlé Polska S.A. oraz koordynatorka III edycji projektu Natalia Honorata Witalna.
Lubczyk, łac. Levisticum officinale, był wykorzystywany w celach leczniczych już średniowieczu. Jest stosowany przy wzdęciach i zaparciach, do wywoływania pocenia, w leczeniu kolek. Poza tym może pomóc w walce z żółtaczką, kamieniami nerkowymi i zapaleniem oskrzeli. Roślina była też stosowana jako lek moczopędny.
Wzrost może mieć związek z poziomem ryzyka powstawania zakrzepów. Odkryty związek może wynikać z tego, że osoby wyższe mają dłuższe żyły w nogach, a więc więcej jest miejsca, w którym mogą wystąpić problemy.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami