Liczba wyników: 12168
Produkty „light” i „fit” kojarzą nam się z jedzeniem zdrowym, niskokalorycznym, po które możemy sięgać będąc nawet na diecie. Niestety okazuje się, że nie zawsze są korzystne dla naszego zdrowia. Na co zwrócić uwagę przy zakupie takich produktów?
Jeżeli w rodzinie występowały zawały serca lub inne postacie choroby wieńcowej w młodym wieku oraz jednocześnie stwierdzono problemy z wysokim poziomem „złego” cholesterolu (cholesterolu LDL), mogą to być sygnały ostrzegawcze oznaczające obciążenie hipercholesterolemią rodzinną.
Coraz częściej zwracamy uwagę na zdrowe żywienie – poszukujemy naturalnych produktów, zastanawiamy się też skąd pochodzi jedzenie, które stawiamy na stole. Ale jak upewnić się, że faktycznie żywimy się zdrowo? Ostatnio w mediach pojawiają się doniesienia dotyczące szkodliwych tłuszczów trans. Jakich produktów powinniśmy w związku z tym unikać i na co zwracać szczególna uwagę? Odpowiedź jest prosta – należy czytać etykiety.
Zauważyłaś, że twoja skóra nie jest taka jak wcześniej. Przesuszona, podrażniona, z siateczką zmarszczek? To może być efekt nadmiernej ekspozycji na słońce. Jesień jest idealnym momentem na rozliczenie się z nieprzyjemnymi, powakacyjnymi pamiątkami. Poznaj cztery sposoby polecane przez ekspertów.
Prawie każdy zmagał się kiedyś z bólem stawów lub mięśni. To bardzo powszechna dolegliwość, która dotyka najczęściej starsze osoby, ale potrafi uprzykrzyć życie również młodym i wysportowanym ludziom.
Gdyby w statystykach uwzględnić przedwczesne zgony związane z zanieczyszczeniami powietrza powodowanymi przez spaliny samochodowe, liczba śmiertelnych ofiar transportu drogowego w Polsce wzrosłaby o ponad 60 proc.
Dla zdrowia i bezpieczeństwa pacjentów ważniejsza od formy zatrudnienia personelu jest konieczność załatania powiększającej się luki wśród kolejnych pokoleń lekarzy – twierdzi Najwyższa Izba Kontroli. Ponad 59 proc. pielęgniarek i 55 proc. lekarzy to osoby w wieku powyżej 45 roku życia. W niektórych specjalnościach luka pokoleniowa jest tak duża, że istnieje coraz bardziej realne ryzyko braku ciągłości udzielania świadczeń.
21 września to Światowy Dzień Osób z Chorobą Alzheimera. Tego dnia na całym świecie eksperci koncentrują swoje wysiłki na podnoszeniu świadomości na temat choroby Alzheimera i demencji.
Zarówno czynne, jak i bierne palenie papierosów zwiększa ryzyko cukrzycy typu 2.
W organizmie gromadzą się toksyny i inne substancje, które wpływają na pogorszenie samopoczucia, a z czasem mogą też prowadzić do różnych dolegliwości. Nasze ciało oczyszcza się samo, ale warto mu czasem dopomóc w tym procesie. Zobacz, co jeść w tym celu.
Trauma w dzieciństwie przekłada się na odczuwanie silniejszego bólu w dorosłym życiu