Liczba wyników: 12588
Foodpairing, czyli sztuka łączenia smaków jest coraz bardziej doceniana. Nie wszyscy jednak wiedzą, że różne gatunki alkoholi, między innymi piwa doskonale uzupełnią potrawy i wzbogacą doznania smakowe. Kriek, czy piwa o mocnym aromacie chmielu potrafią zaskoczyć szczególnie w połączeniu z delikatną jagnięciną czy słodkim deserem.
Jeśli na prawym ramieniu masz ponad 11 pieprzyków, możesz cechować się wyższym ryzykiem raka skóry.
Kurkumina, czyli składnik curry, może być bardzo przydatna w leczeniu poważnych stanów zapalnych, które leżą u podstaw większości chorób przewlekłych.
Światowa populacja gwałtownie się starzeje, pisze Światowa Organizacja Zdrowia (World Health Organization, WHO) i podaje 10 faktów dotyczących tego zagadnienia.
Doświadczanie objawów depresji wiąże się z wyższym ryzykiem problemów z sercem.
Tłuszcz z wątroby dorsza jest szczególnie cenny ze względu na działanie chroniące przed chorobami sercowo-naczyniowymi. Chociaż raz w tygodniu powinno się jeść tłuste ryby, mówią eksperci - dzięki temu można liczyć na lepszą ochronę serca.
Marketingowo świetnie przygotowane kampanie, w tym liczne reklamy telewizyjne sprawiły, że napoje energetyczne stały się bardzo popularne wśród nastolatków, a nawet młodszych dzieci. Sprawdź czy twój wnuk zbyt często po nie nie sięga. Uczeni z Johns Hopkins University ostrzegają, że wielu ludzi nadmiernie się nimi raczy i zatruwa organizm kofeiną.
Regularna aktywność fizyczna nie tylko pomaga dbać o kondycję, ale również chroni przed grypą, której sezon właśnie trwa.
Stresująca praca to wyższe ryzyko udaru, ostrzegają uczeni z Uniwersytetu Medyczngo Guangzhou w Chinach.
Naukowcy poszukujący szczepionki przeciw malarii dla ochrony kobiet w ciąży odkryli, że białko wytwarzane przez pasożyty wywołujące malarię, może z dużą skutecznością pomóc w walce z nowotworami.