Liczba wyników: 12820
W ostatnich czasach przyprawa kurkuma (znana jako składnik curry) staje się coraz szerzej polecana, bo jest bardzo zdrowa i smaczna. Nawet koncerny farmaceutyczne zaczęły ją dokładniej badać uważając, że może być przydatna do produkcji leków lub suplementów. Poza kulinarnymi zastosowaniami w istocie można jej użyć do różnych innych celów.
W najbliższy weekend, 3 i 4 października, w Hali 100-lecia Sopotu, odbędzie się 6. edycja Sopockich Targów Seniora. W tym roku motywem przewodnim Targów są „Innowacje i Inspiracje” kierowane do osób starszych. Na osoby, które odwiedzą Targi czeka szereg atrakcji, m.in. produkty i usługi dedykowane seniorom, bezpłatne badania, porady ekspertów, pokazy, warsztaty artystyczne, ruchowe i kulinarne. Wstęp na Targi jest bezpłatny.
Starzenia się komórek nie można zatrzymać, jednak istnieje sposób, by go znacznie spowolnić, np. dzięki właściwemu sposobowi odżywiania się. Dobroczynny wpływ kaszy wynikający z dużej zawartości witamin i składników odżywczych, pomaga w utrzymaniu homeostazy oraz prawidłowemu przebiegowi licznych procesów biochemicznych naszego organizmu.
„Proszę zadzwonić po pogotowie, może jeszcze panią uratują” – usłyszała od lekarki przez telefon 89-letnia pani Henryka, gdy zadzwoniła do przychodni po pomoc. „Nosze! Będziemy jakiegoś starucha brać” – rzucił ratownik medyczny przyjeżdżając na wezwanie do 90-latka do DPS-u w Szczecinie.
Kwas acetylosalicylowy może zmniejszyć ryzyko raka żołądka.
Wystarczy ćwiczyć jogę dwa razy w tygodniu, by odczuć zwiększenie poziomu energii oraz poprawić motorykę.
Jesień to dobry czas, by przyjrzeć się temu, co jemy i zadbać o zdrowie oraz sylwetkę. Odpo-wiednia, zrównoważona dieta pozwoli wzmocnić organizm i zachować zdrowie na czas jesieni i zimy.
W literaturze poświęconej żywności oraz żywieniu antyoksydanty i wolne rodniki odmieniane są przez wszystkie przypadki. Mimo tego niewiele osób potrafi wyjaśnić, skąd się biorą i jaką rolę spełniają w organizmie.
Stosowanie odpowiedniej diety pomaga zapobiegać niedożywieniu, jak również szeregowi chorób i niezakaźnych dolegliwości. Jednak wzrost produkcji żywności przetworzonej, szybka urbanizacji i zmiany w stylu życia doprowadziły do niekorzystnych zmian wzorców żywieniowych. Ludzie jedzą teraz więcej pokarmów bogatych w tłuszcze, cukry i sól, a wielu nie je wystarczająco dużej ilości owoców, warzyw i błonnika, informuje WHO i radzi, jak leiej się odżywiać.
Robert Więckiewicz w roli nawróconego (do życia) pracoholika z korporacji lub komedia bez zaskoczeń.
Trauma w dzieciństwie przekłada się na odczuwanie silniejszego bólu w dorosłym życiu