Liczba wyników: 12168
Gdybyśmy jedli więcej ryb, rzadziej chorowalibyśmy na depresję. Ryzyko zachorowania spada o 17 proc. u osób jedzących większe ilości ryb.
Niezdrowa żywność i napoje słodzone mogą zwiększyć ryzyko cukrzycy typu 2.
Wiele się ostatnio mówi o długości zdrowego snu i ogólnie rzecz ujmując, wyniki badań informują, że ani jego nadmiar, ani niedostatek nie sprzyjają zdrowiu. Jeśli jednak chodzi o odczuwanie bólu, rekomendowany jest dłuższy sen - może osłabić przykre doznania.
Są tanie, powszechne, zdrowe i smaczne, więc stanowią składnik wielu popularnych w Polsce dań - buraki mają wiele ważnych wartości odżywczych. Ich użyteczność okazuje się szeroka, mogą być „lekiem" na różne problemy zdrowotne i dobrym kosmetykiem.
W Ministerstwie Zdrowia odbyła się uroczystość wręczenia odznak „Zasłużonego Dawcy Przeszczepu”. Minister zdrowia Marian Zembala uhonorował w ten sposób osoby, które zdecydowały się oddać do przeszczepienia swoje narządy, komórki lub tkanki. Odznaki wręczyła w jego imieniu wiceminister Anna Łukasik, która podziękowała dawcom i złożyła im serdeczne życzenia zdrowia i pomyślności.
Polska kardiologia robi krok w tył. 15 lat temu zrobiliśmy skok do przodu, upowszechniliśmy nowe metody leczenia, zbudowaliśmy wiele ośrodków, poprawiając dostęp do nowoczesnego leczenia, 10 lat temu uwolniliśmy leczenie zawału serca i nielimitowane płacenie za angioplastykę wieńcową i intensywną terapię w ostrym zespole wieńcowym, ale to wszystko – mówi prof. dr. hab. n. med. Paweł Buszman, kardiolog, prezes Zarządu Polsko-Amerykańskich Klinik Serca.
Nasze serce pracuje na najwyższych obrotach przez całe życie. Warto zatem prawidłowo o nie zadbać, szczególnie po 50-tym roku życia, kiedy ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego wzrasta. Jak to zrobić? Stosując dietę bogatą w kwasy omega-3 i witaminę D3.
Dynamiczny rozwój wszystkich dziedzin życia wpływa również na stan zdrowia obywateli krajów rozwiniętych. Według raportu The World Bank jeden na trzech obywateli Unii Europejskiej cierpi na choroby cywilizacyjne. Sytuacja wymusza coraz bardziej innowacyjne podejście do problemu i sposobów leczenia. Jakie są najnowsze osiągnięcia medycyny, które w najbliższych latach pomogą milionom ludzi?
Początek jesieni to czas kiedy po raz ostatni przed nadchodzącym zimnym okresem możemy zebrać dorodne owoce i warzywa. To też moment, gdy jesteśmy w trakcie przygotowywania ostatnich zapasów. Obecnie możemy wybierać z wielu metod przedłużania trwałości żywności, ale jedną z najpowszechniej stosowanych jest doskonale wszystkim znana naturalna pasteryzacja. Dzisiaj to naprawdę proste. A jak radzono sobie sto, dwieście czy nawet tysiąc lat temu, kiedy nie znano jeszcze tego procesu?
Co łączy szachy, puszkę sardynek i książki Jane Austen? Wszystkie te rzeczy mobilizują nasze szare komórki do wytężonej pracy. Jesień życia to urlop także dla naszego umysłu, który nastawia się na wolniejsze obroty.
Trauma w dzieciństwie przekłada się na odczuwanie silniejszego bólu w dorosłym życiu