Liczba wyników: 13669
Chyba każdy dziś dobrze wie, co zrobić, by schudnąć. Gorzej z wprowadzeniem określonych zmian w życie. Czasem brakuje nam silnej woli, czasem jakieś zewnętrzne okoliczności zaburzają powzięty plan. Bez względu na przeszkody, można sobie ułatwić zadanie. Zobacz, jak wyćwiczyć umysł, by proces odchudzania stałsię łatwiejszy.
28% Polaków to palacze tytoniu – wynika z danych Eurobarometru. Szkodzą sobie i bliskim - bierne palenie zabija nawet 1,8 tys. Polaków rocznie. W Światowy Dzień bez Papierosa (31 maja) lekarze zachęcają do wykonania bezpłatnych badań spirometrycznych płuc.
Przewlekła białaczka limfocytowa (CLL) jest najczęstszym rodzajem białaczki u dorosłych. Diagnozuje się ją przeważnie u osób w wieku 65 lat i starszych, dlatego często jest nazywana białaczką seniorów. W ostatnich latach pojawia się coraz więcej nowych leków, które wydłużają przeżycie pacjentów z CLL i mogą być stosowane w leczeniu tej choroby.
Po sukcesach takich produkcji jak „Władca Pierścieni” czy „Harry Potter” – niemal każdy z nas oswoił się już z właściwym dla gatunku fantasy repertuarem magicznych stworzeń. Twórcy wspomnianych dzieł inspirację dla swej twórczości czerpali nie tylko z własnej wyobraźni, ale także z tradycji i mitologii ludów, które w istnienie elfów czy smoków szczerze wierzyły. A niekiedy nawet wciąż wierzą.
Historia szparagów sięga 4500 lat wstecz. Delektowali się nimi już starożytni Rzymianie, lecz pochodzenie tych warzyw nie jest jednoznacznie potwierdzone. Niektórzy sugerują, że szparagową ojczyzną jest Azja, gdzie w dawnych Chinach wykorzystywano te rośliny jako środek od kaszlu oraz afrodyzjak.
Żywność przechowywana w puszkach posiada wiele zalet, o których często zapominamy. Warto wybierać ją przede wszystkim wtedy, gdy w sklepach nie ma świeżych owoców i warzyw. Przeszukując półki w poszukiwaniu w ten sposób pakowanych produktów, musimy jedynie pamiętać, aby wybierać te, które nie zawierają konserwantów
Zielone mięso, mleko matki ziemi, żywność jutra… tak nazywana jest spirulina – zielona, mikroskopijna alga, posiadająca więcej wartości odżywczych niż jakikolwiek inny produkt żywnościowy. Jej wartości prozdrowotnych nie sposób przecenić, dlatego warto poznać ją bliżej i na stałe włączyć do diety.
Wraz z wiekiem zmienia się ilość i jakość chrząstki stawowej, co może prowadzić do choroby zwyrodnieniowej stawów. Powoduje ona ból i sztywność stawu, a następnie zniekształcenie jego kształtu i ograniczenie ruchomości. Na zdjęciach radiologicznych, zmiany zwyrodnieniowe, stwierdzić można u ok. 60% osób po 60. roku życia.
Wybieramy tradycyjnego schabowego czy fast fooda? Stawiamy na jakość czy na cenę? Sami szukamy kulinarnych inspiracji czy wolimy podpowiedzi naszych znajomych? O tym, jak jedzą Polacy można przeczytać w raporcie „Polska na talerzu 2015”. Przekonajmy się zatem, jakimi smakoszami jesteśmy.
Wykorzystajmy szansę, jaką daje ładna pogoda i ruszmy się już dziś. Wiosenne zalecenia są proste i łatwe do wprowadzenia dla każdego, kto chce zrzucić „nadbagaż” albo nabrać energii zanim nadejdą prawdziwe upały. Jak rozpocząć aktywność fizyczną na wiosnę i ile kalorii możemy w ten sposób spalić?
Serce w doskonałej formie: ziołowe wsparcie dla układu krążenia