Liczba wyników: 2135
Pory posiłków mają znaczenie dla efektywności leczenia po zawale, mówią brazylijscy lekarze.
Kanadyjscy uczeni przeanalizowali wyniki kilkudziesięciu badań i odkryli, że soja może istotnie poprawić zdrowie serca.
Jeśli chcesz się dobrze mieć w każdym wieku, zadbaj o swój jadłospis. Bez tego nie możesz liczyć na odpowiednie funkcjonowanie organizmu, szczególnie na starość.
Sok wiśniowy, wypijany regularnie, może poprawić zdolności poznawcze seniorów, wynika z niewielkich badań uczonych z University of Delaware w Newark.
Dieta paleo w ostatnich latach zyskała popularność jako zdrowa i pomagająca utrzymać odpowiednią wagę, ale okazuje się, że jej skutki mogą być także niekorzystne - odkryto jej potencjalny zły wpływ na zdrowie serca.
Dieta pełna produktów zwiększających stany zapalne oznacza istotne zagrożenie rakiem jelita grubego. Inne nowotwory, np. rak piersi, także mogą być częstsze z powodu takiego odżywiania się.
Nowe badania pokazują, że niski poziom witaminy D u osób starszych wiąże się z wyższym ryzykiem depresji.
Światowa Organizacja Zdrowia (World Health Organization) apeluje o wprowadzenie prawa, które skłoni producentów żywności wyeliminowanie szkodliwych sztucznych tłuszczów trans z artykułów żywieniowych.
Kolejne badania dowodzą związku pomiędzy florą bakteryjną jelit i zaburzeniami psychicznymi. Eksperci sądzą, że poprawa składu mikrobiomu może mieć wpływ na poziom intensywności problemów psychicznych. Poza tym jego analiza pozwala skuteczeniej walczyć z problemami układu trawiennego.
Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na całym świecie. Codziennie wypija się miliony jej filiżanek. Przeprowadzono dotychczas liczne badania na temat jej wpływu na fizyczną stronę naszego organizmu, teraz uczeni z Australii i Kanady postanowili sprawdzić, jakie jest jej oddziaływanie na nasz stan mentalny.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami