Liczba wyników: 4890
Im wcześniej rozwija się cukrzyca typu 2, tym większe jest ryzyko chorób serca. Prawdopodobieństwo śmierci z ich powodów zwiększa się aż o 60 procent.
Kwas acetylosalicylowy to powszechnie stosowany lek w profilaktyce zawałów serca i udarów. Okazuje się, że skuteczniejszy jest, gdy zażywa się go wieczorem.
W czwartek w Nowym Jorku zmarł na atak serca Jan Sawka - polski grafik, rysownik, malarz, architekt. Miał 66 lat.
Cieplna obróbka pomidorów - na przykład, by przyrządzić sos do spaghetti - sprawia, że wykazują silniejszą ochronę serca i układu krążenia oraz osłabiają ryzyko raka.
E-papierosy mogą być niebezpieczne dla zdrowia, ostrzegają uczeni z New York University. Urządzenia te mogą zwiększać ryzyko zachorowania na choroby serca, raka płuc i pęcherza.
Lampka wina do obiadu czy kolacji ma uzasadnienie nie tylko kulinarne, ale i prozdrowotne. Dowiedziono już, że niewielkie ilości wina sprzyjają np. funkcjonowaniu serca czy zapamiętywaniu, teraz wykazano, że spalają tłuszcz.
Sezon na truskawki ma się ku końcowi, ale warto wykorzystać ostatnie możliwości zakupu tych owoców - są jednocześnie bardzo smaczne i zdrowe. Truskawki mogą chronić przed cukrzycą i chorobami serca.
Będzie można naprawić uszkodzone serce dzięki nowemu hydrożelowi, który pomaga leczyć zniszczoną tkankę serca. Co więcej, produkt pomoże też poprawić terapie nowotworowe.
Jedzenie bardziej pożywnej żywności pochodzenia roślinnego jest zdrowe dla serca w każdym wieku, mówią eksperci z Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego.
Na nadciśnienie tętnicze choruje coraz większa liczba mężczyzn. Mimo iż choroba ta zwykle przebiega bezobjawowo, niewykryta i nieleczona może być bolesna w skutkach dla serca i mózgu.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami