Liczba wyników: 4537
Tempo, w jakim organizm kobiet eliminuje alkohol z krwiobiegu, w dużej mierze zależy od beztłuszczowej masy ciała, chociaż wiek również odgrywa tu pewną rolę. Panie otyłe i starsze pozbywają się alkoholu o 52 proc. szybciej niż młodsze kobiety o prawidłowej wadze.
Jedna porcja dziennie fasoli, grochu, ciecierzycy lub soczewicy może znacznie obniżyć „zły cholesterol", a tym samym ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
Medytacja uważności jest coraz popularniejszą strategią w walce z lękiem. Teraz odkryto fizjologiczny dowód na to, że jest skuteczna w jego osłabianiu.
Ludzie mogą wdychać nawet 16,2 kawałków mikroplastiku na godzinę, co odpowiada karcie kredytowej, jeśli weźmiemy pod uwagę cały tydzień. Co istotne, mikroplastik - czyli drobne zanieczyszczenia w środowisku powstające w wyniku degradacji produktów z tworzyw sztucznych - zawiera zwykle toksyczne substancje i związki.
Chodzenie wzmacnia połączenia między trzema sieciami mózgowymi, w tym także w jednej związanej z chorobą Alzheimera.
Przegląd kilkudziesięciu badań pokazał, że kobiety z cukrzycą typu 2 mają o 27 proc. wyższe ryzyko udaru niż mężczyźni z tą chorobą.
Niewielkie lub umiarkowane spożycie alkoholu może wiązać się z niższym ryzykiem chorób serca. Odkryto też, że alkohol w umiarkowanych dawkach miał związek z długoterminowym osłabioną sygnalizacją stresu w mózgu. Jak się wydaje, ten wpływ na systemy stresu w mózgu w znacznym stopniu odpowiada za osłabienie ryzyka zdarzeń sercowo-naczyniowych obserwowane u osób rozważnie raczących się alkoholem.
Trening interwałowy o wysokiej intensywności (HIIT) może nie tylko zapewniać dobrą kondycję i siłę - może również zapobiegać zaburzeniom poznawczym związanym z wiekiem, w tym demencji.
Pożywne jedzenie może poprawić zdrowie metaboliczne i opóźnić starzenie się. Jakie są jednak odpowiednie ilości makroskładników, które mogą pomóc to osiągnąć? Uczeni z Japonii karmili samce myszy dietą izokaloryczną z różną ilością białka. Odkryli, że myszy były metabolicznie zdrowsze, gdy otrzymywały dietę o umiarkowanej zawartości białka.
Wśród wielu skutków starzenia się wymienia się osłabienie sprawności dłoni, które może prowadzić do trudności w wykonywaniu codziennych czynności, takich jak pisanie, gotowanie, prace w ogrodzie, rękodzieło, czy otwieranie butelek i słoików. Takie trudności obserwuje się zarówno u mężczyzn, jak i u kobiet, zwłaszcza powyżej 65 roku życia.