Liczba wyników: 1495
Często z braku czasu sięgamy po słodycze czy inne śmieciowe jedzenie. Takie nawyki nie przyniosą nam jednak nic dobrego, a na pewno nie pomogą w utrzymaniu szczupłej sylwetki. Zamiast nich warto postawić na możliwie naturalne i szybkie w przygotowaniu produkty.
Masz objawy depresji? Szukaj pomocy. Nie sądź, że seniorski wiek wiąże się z tą chorobą w sposób naturalny.
Jesień to dobry czas, by przyjrzeć się temu, co jemy i zadbać o zdrowie oraz sylwetkę. Odpo-wiednia, zrównoważona dieta pozwoli wzmocnić organizm i zachować zdrowie na czas jesieni i zimy.
W literaturze poświęconej żywności oraz żywieniu antyoksydanty i wolne rodniki odmieniane są przez wszystkie przypadki. Mimo tego niewiele osób potrafi wyjaśnić, skąd się biorą i jaką rolę spełniają w organizmie.
Stosowanie odpowiedniej diety pomaga zapobiegać niedożywieniu, jak również szeregowi chorób i niezakaźnych dolegliwości. Jednak wzrost produkcji żywności przetworzonej, szybka urbanizacji i zmiany w stylu życia doprowadziły do niekorzystnych zmian wzorców żywieniowych. Ludzie jedzą teraz więcej pokarmów bogatych w tłuszcze, cukry i sól, a wielu nie je wystarczająco dużej ilości owoców, warzyw i błonnika, informuje WHO i radzi, jak leiej się odżywiać.
Niezdrowa żywność i napoje słodzone mogą zwiększyć ryzyko cukrzycy typu 2.
Jesień kojarzy nam się z krajobrazami o ciepłych, złocistych barwach, pieszymi wędrówkami i grzybobraniem. Jest to także powrót do codziennych obowiązków – pracy i szkoły. Nie zapominajmy, że zmienna pogoda może przyczynić się do osłabienia naszej odporności. Oto kilka prostych porad jak przygotować organizm na zimę w te chłodniejsze dni.
Nie należy całkowicie rezygnować z cukru w diecie – przekonują eksperci. Bez szkody dla zdrowia i sylwetki można spożywać zwłaszcza cukier naturalnie obecny w owocach i warzywach. Kontrolować trzeba natomiast ilość spożywanego cukru dodanego, który jest obecny nie tylko w słodyczach, ale również w takich produktach jak parówki, wędliny czy keczup. Według WHO ilość cukru dodanego w codziennej diecie nie powinna przekraczać 12 łyżeczek.
Wiele pań chciałoby optycznie wysmuklić twarz, a przy tym ukryć niedoskonałości cery. Szminka, podkład czy cienie pod oczy nie wystarczą do wykonania makijażu, który pozwoli osiągnąć ten efekt. Za nadawanie odpowiedniego konturu twarzy odpowiedzialne są bronzery i róże. Jak korygować kształt twarzy przy ich pomocy?
Resweratrol, silny przeciwutleniacz znajdujący się np. w winogronach i czerwonym winie, zyskał już sławę środka na wiele problemów zdrowotnych, w tym na chorobę Alzheimera, raka, cukrzycę i wielu innych. Teraz przeprowadzono badania, z których wynika, że podawanie wspomninego związku w skoncentrowanych dawkach może faktycznie dać korzyści w hamowaniu rozwoju napowszechniejszej formy demencji.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami