Liczba wyników: 9014
Nowe badania przeprowadzone na North Carolina State University pokazały, że pozytywne nastawienie do starzenia się sprawia, że seniorzy są bardziej odporni na stresujące sytuacje.
Smażone potrawy nie należą do najzdrowszych, nowe badania pokazują, że mogą zaostrzyć stany zapalne jelit i sprzyjać rozwojowi guzów w tej części układu pokarmowego.
Nowe badania potwierdzają dotychczasowe ustalenia: zaburzenia pracy układu krążenia w postaci migotania przedsionków zwiększają ryzyko rozwoju choroby Alzheimera.
Nowe irlandzkie badania pokazują, że nadmiar trzewnej tkanki tłuszczowej, czyli tzw. otyłość brzuszna, wiąże się z osłabieniem zdolności poznawczych ludzi po sześćdziesiątce.
„Gdy Polak głodny, to zły" - badania dowiodły, że to powiedzenie jest prawdziwe. Mało tego, dotyczy nie tylko nas, ale wszystkich innych narodów. Gniew związany z odczuwaniem głodu to realna emocja.
Komitet Noblowski ogłosił laureata tegorocznego Nobla w dziedzinie medycyny - został nim Yoshinori Ohsumi z Instytutu Tchnologii w Tokio za badania dotyczące mechanizmów autofagii.
Nowe badania sugerują, że osoby z cukrzycą typu 2, które rzuciły palenie, przez pewien czas mają problemy z kontrolowaniem poziomu cukru we krwi.
Nowe badania wykazały, że osoby, które biegają zbyt często i w szybkim tempie, są bardziej zagrożone ryzykiem przedwczesnej śmierci, informuje Telegraph.
Kobiety uważają Włochów za najatrakcyjniejszych podczas wakacji – zaraz po własnych rodakach - wynika z europejskiego badania przeprowadzonego przez portal turystyczny Zoover.
Od jakiegoś czasu w Niemczech przeprowadzane są badania na temat możliwości przedłużenia życia. Jeden z badanych substancji, która dała zadowalające wyniki, to rapamycyna.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami