Liczba wyników: 2163
Sezon przeziębienia i grypy nie kończy się wraz z ustaniem mrozów. Przełom zimy i wiosny to znakomity czas do zmasowanego ataku wirusów i bakterii. Jak uniknąć kolejnej infekcji? Jednym ze sposobów jest odpowiednia higiena jamy ustnej. Oto kilka dobrych nawyków, które szybciej pomogą wrócić do formy.
Już 2,17 mln Polaków korzysta z prywatnej opieki zdrowotnej, dzięki dodatkowym ubezpieczeniom zdrowotnym – wynika z najnowszych danych Polskiej Izby Ubezpieczeń. Prognozuje się, że liczba ta będzie nadal rosła, zwłaszcza w kontekście zmniejszających się wydatków na świadczenia specjalistyczne zapewniane w ramach publicznej opieki zdrowotnej oraz coraz niższą ocenę jakości publicznej opieki zdrowotnej.
Ograniczenie kaloryczności codziennej diety pomoże zmniejszyć ryzyko rozwoju związanych z wiekiem chorób. Wszystko dlatego, że pozwoli to na uchronienie organizmu przed uszkodzeniami ze strony produktów ubocznych powstających w procesie zamiany pożywienia w energię.
Oprócz regularnego szczotkowania, nitkowania i wizyt u dentysty, dla naszych zębów bardzo ważne jest to, co jemy. Stan uzębienia jest ściśle związany ze sposobem odżywiania. Tak jak skóra i włosy są odzwierciedleniem stanu naszego organizmu, tak samo zęby pokazują kondycję organizmu. Dbanie o zęby powinniśmy rozpocząć od zawartości lodówki.
Wiosna to najlepszy okres na uzupełnienie niedoborów witamin, które mogły pojawić się w naszym organizmie podczas srogiej zimy. Ta pora roku to także świetny moment na wprowadzenie zdrowych zmian do diety i przygotowanie swojej sylwetki do lata. Nawet jeżeli nie mamy problemów z nadwagą, to warto zadbać o swój organizm i… regularnie pić zieloną herbatę.
W wieku 76 lat zmarł Stephen Hawking, brytyjski astrofizyk, kosmolog, fizyk teoretyk, jeden z najbardziej rozpoznawalnych ludzi świata nauki, autor przełomowych prac naukowych i popularyzator wiedzy z zakresu fizyki i kosmologii. Od lat cierpiał na stwardnienie zanikowe boczne.
Przebarwienia na skórze to bardzo częsty kłopot, wbrew pozorom spotykany nie tylko po lecie. Wiele osób przez cały rok boryka się z melasmą naskórkową, piegami czy tak zwanymi „plamami starczymi”.
Czy to prawda, że cukier żywi raka? Przyjmowanie dużych dawek witaminy C wspiera organizm w walce z nowotworem? I w końcu, czy utrata kilku kilogramów w przypadku nadwagi lub otyłości służy pacjentom onkologicznym? Wielu chorych i ich opiekunów zadaje sobie te i wiele innych pytań dotyczących żywienia w chorobie nowotworowej i poszukuje na nie odpowiedzi. W gąszczu dostępnych informacji trudno znaleźć te wiarygodne i potwierdzone głosem ekspertów.
Rak jelita grubego to drugi pod względem zachorowalności nowotwór złośliwy w Europie. Jest też jednym z najczęściej występujących w Polsce i niestety zbyt późno wykrywanych.
Wyższy poziom witaminy D w organizmie oznacza niższe ryzyko rozwoju raka. Witamina D jest syntetyzowana w organizmie pod wpływem działania promieni ultrafioletowych. Częściowo dostarcza się ją także z diety.