Liczba wyników: 2701
Zdrowa dieta stosowana przed rozpoznaniem raka jajnika może zapewniać silniejszy system odpornościowy i zdolność do dobrej reakcji na leczenie.
Badania sugerują, że codzienne zażywanie kwasu acetylosalicylowego może obniżyć ryzyko zachorowania na raka jajnika u kobiet o jedną piątą.
„Jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka ode mnie" („An apple a day might keep the doctor away"), głosi przysłowie, teraz można doń dodać, że garść orzechów może powstrzymać rozwój raka prostaty.
Środki chemiczne używane do produkcji opakowań żywności mogą prowadzić do chorób prostaty, twierdzą amerykańscy badacze. Naukowcy odkryli związek między działaniem śladowych nawet ilości bisfenolu A, środka powszechnie używanego do produkcji tworzyw sztucznych, a wystąpieniem raka prostaty u zwierząt.
Nowe badania pokazują, że jedzenie brokułów może pomóc palaczom uniknąć raka płuc.
Ekstrakt z gorzkiego melona może pomóc w leczeniu raka głowy i szyi, wskazują uczeni z Saint Louis University.
Nowe kompleksowe badania włoskie wykazały, że osoby, u których zdiagnozowano raka, są mniej narażone na chorobę Alzheimera i vice-versa.
9 grudnia w Warszawie i 14 grudnia w Szczercowie odbędą się spotkania dotyczące profilaktyki raka prostaty w ramach Programu „Rak to nie wyrok”. Współorganizatorem spotkań jest Stowarzyszenie Mężczyzn z Chorobami Prostaty „Gladiator”.
Kobiety z ciężkim bezdechem sennym częściej chorują na raka, mówią uczeni z Uniwersytetu w Göteborgu.
Sięgnij po białą herbatę, jeśli chcesz zmniejszyć ryzyko raka, reumatoidalnego zapalenia stawów, a także rozwijających się z wiekiem zmarszczek.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami