Liczba wyników: 12820
Jeśli chcemy mieć energię do działania na cały dzień, nie możemy unikać pierwszego posiłku po wstaniu z łóżka. Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Co jeść, aby żyć zdrowo i mieć energię?
Jak wykazały nowe badania, pozytywne myślenie i zwiększenie aktywności fizycznej może pomóc leczyć syndrom przewlekłego zmęczenia (Chronic Fatigue Syndrome, CFS).
Dostępność nowych kuracji pozwala bardzo realnie myśleć o przejęciu kontroli nad problemem zakażeń HCV. Jest to niewątpliwie zadanie trudne, ale chyba całkiem realne – mówi dr. hab. n. med. Krzysztof Tomasiewicz, kierownik Katedry i Kliniki Chorób Zakaźnych Uniwersytetu Medycznego w Lublinie.
Zbliża się dzień Wszystkich Świętych. W poprzedzającym to święto okresie odwiedzamy groby swoich bliskich. W ciszy, spokoju i zadumie, porządkujemy miejsca ich spoczynku. Niestety te chwile może zakłócić nam ktoś, kto odwiedził cmentarz w zupełnie innym celu. Niektórzy ten okres i nasze roztargnienie mogą wykorzystać jako okazję do kradzieży - ostrzega Policja.
29 października obchodziliśmy Światowy Dzień Udaru Mózgu promowany przez World Stroke Organization.
Powrót do zdrowia po operacji serca nie zależy jedynie od warunków stricte medycznych, okazuje się, że pacjenci pozostający w małżeństwie szybciej dochodzą do zdrowia niż ludzie samotni.
Mówi się, że starość oznacza wyciszenie, uspokojenie, a wynika to z pewnego „zmęczenia materiału". Okazuje się, że choć w u osób dojrzałych w istocie znacznie zmienia się styl życia, starsi (może właśnie dzięki tej zmianie) mają więcej energii niż młodzi.
Gdy temperatura powietrza spada, a synoptycy ostrzegają o pierwszych przelotnych opadach deszczu i śniegu, w głowach wielu kierowcach kiełkuje myśl o wymianie opon na zimowe. W Polsce takiego obowiązku nie ma, ale w wielu krajach istnieją rygorystyczne przepisy. Źle dobrane opony niosą za sobą wiele zagrożeń i to nie tylko w okresie zimowym. Dowodzą tego policyjne statystyki.
Z raportu SACN Carbonhydres and Health Report przygotowanego przez Scientific Advisory Committee on Nutrition (Naukowego Komitetu Doradczego ds. Żywienia) wynika, że spożywamy więcej cukru, niż jesteśmy w stanie spalić, czego efektem jest odkładanie tkanki tłuszczowej, niebezpieczny wzrost cholesterolu, a także próchnica, szczególnie widoczna u dzieci - które często dostają słodką przekąskę jako nagrodę za dobre zachowanie lub pozytywne wyniki w nauce. Pozostaje pytanie: czym słodzić bezpiecznie? Czy istnieje zdrowy cukier?
Delikatny smak ryżu doskonale łączy się z różnymi przyprawami. To właśnie między innymi ze względu na swoją uniwersalność oraz walory odżywcze znajduje on zastosowanie w każdej kuchni świata. Jednak jakich dodatków użyć, aby wydobyć w pełni tkwiący w ryżu potencjał? Oto kilka prostych inspiracji, które pozwolą nam odkryć zarówno egzotyczne, jak i bardziej łagodne oblicze tych niepozornych ziarenek.
Trauma w dzieciństwie przekłada się na odczuwanie silniejszego bólu w dorosłym życiu