Liczba wyników: 2135
Regularne jedzenie orzechów - mimo że są one kaloryczne - może pomóc utrzymać prawidłową masę ciała i nie tyć.
Nadwaga sama w sobie jest czynnikiem sprzyjającym różnym dolegliwościom. Osoby z nadmiarem kilogramów cechują się wyższym ryzykiem rozmaitych zaburzeń metabolicznych.
Wystarczy dołączyć do codziennych posików 4 do 5 łyżek oliwy z oliwek, by zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę. Najlepsze wyniki osiąga się, jeśli obecność oliwy jest wspomagana innymi elementami zdrowej diety oraz regularną aktywnością fizyczną.
Brytyjscy i amerykańscy badacze ostrzegają, że zarówno niedostateczna długość snu i jak i „polegiwanie" mogą zwiększać ryzyko zawału.
Jak podaje Światowa Organizacja Zdrowia, każdego roku ponad 8 milionów ludzi umiera z powodu używania papierosów. Nowe badania pokazują, co może pomóc w rezygnacji z tego szkodliwego nawyku.
Z wiekiem traci się nieco tkanki mięśniowej, ale to nie oznacza, że skazani jesteśmy na słabość - także po sześćdziesiątce można się cieszyć imponującą sprawnością i siłą.
Smażone potrawy nie należą do najzdrowszych, nowe badania pokazują, że mogą zaostrzyć stany zapalne jelit i sprzyjać rozwojowi guzów w tej części układu pokarmowego.
Jeśli chcesz żyć dłużej, dbaj o swój układ krążenia. Zapobieganiem chorobom i zdarzeniom sercowo-naczyniowym przedłuży życie nawet o kilkanaście lat.
Słoneczne ostatnie dni wakacji mogą nie tylko poprawić humor i zwiększyć poziom witaminy D w organizmie. Okazuje się że światło Słońca ma pewien wpływ na wagę.
Zanieczyszczenia powietrza odpowiadają za wiele różnych chorób, szczególnie zaś groźne są w przypadku problemów z płucami. Smog jest tak szkodliwy dla chorych płuc, jak paczka papierosów.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami