Liczba wyników: 1465
Przez większą część roku pogoda nas nie rozpieszcza, co więcej, nie każdy jest szczęśliwym posiadaczem domu z ogrodem, a balkony w blokach są niewielkich rozmiarów, nic więc dziwnego, że spędzamy dużo czasu w pomieszczeniach. Tymczasem przebywanie na świeżym powietrzu jest o wiele korzystniejsze i to zarówno dla zdrowia fizycznego, jak i psychicznego.
Powszechnie przyjęło się, że mózgi starszych osób nie są w stanie wytwarzać tak wielu nowych komórek jak mózgi młodszych ludzi, a to miało by oznaczać, iż wraz ze starzeniem się następuje nieuchronne pogorszenie funkcji poznawczych. Starzejesz się? Mamy dobre wieści: najwyraźniej mózg nigdy nie przestaje się rozwijać!
Jak wynika z nowych badań, pewne rodzaje leków antycholinergicznych, głównie te stosowane w leczeniu depresji, Parkinsona i nietrzymania moczu, mogą zwiększać ryzyko rozwoju demencji.
Z nowych badań przeprowadzonych przez uczonych z Washington State University wynika, że palenie marihuany może dać pewne efekty w postaci osłabienia lęku i objawów depresji.
Do picia kawy nikogo raczej nie trzeba zachęcać, jest jednym z najpopularniejszych napojów na całym świecie. Dość dobrze została zbadana i wiadomo, że ma korzystny wpływ dla zdrowia: chroni układ sercowo-naczyniowy, wspiera profilaktykę nowotworów, wspomaga koncentrację, może zmniejszyć ryzyko demencji. Teraz okazuje się, że pomaga również uchronić się przed cukrzycą.
Regularne uzupełnianie diety o produkty, które są źródłem karotenoidów, korzystnie wpływa na prawidłowe funkcjonowanie organizmu i pomaga w walce z wolnymi rodnikami. Może także przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka rozwoju wybranych chorób na przykład miażdżycy, a nawet niektórych rodzajów nowotworów. Czym są karotenoidy, gdzie ich szukać i dlaczego są cenne w codziennej diecie?
Urazowe uszkodzenie mózgu (Traumatic brain injury, TBI), np. wstrząs mózgu, może zwiększyć ryzyko demencji.
Znajomość języków obcych jest istotna nie tylko ze względu na pozycję w CV. Poza tym, że umożliwia komunikowanie się z większą grupą ludzi, wzmacnia również mózg. Nauka nowego języka sprzyja utrzymaniu jego dobrej sprawności do późnej starości. Dowiedziono, że uczenie się języków obcych hamuje proces starzenia się mózgu i zwiększa inteligencję.
Wiek może wpływać na zegar dobowy u ssaków, tak, że zmienia się reakcja na działanie światła, to z kolei powoduje zaburzenia schematu snu i osłabia dobre samopoczucie.
Gorzki posmak to normalna reakcja po zjedzeniu np. sałatki z cykorią lub wypiciu czarnej kawy. Jednak, gdy gorycz towarzyszy nam niezależnie od jedzenia, może mieć bardziej tajemnicze źródło – problemy stomatologiczne, wahania hormonalne, skutki uboczne spożycia leków, a nawet może sygnalizować o poważnej chorobie.